Fotografii uimitoare ale gheţarilor, realizate din spaţiu, arată cum se topeşte Pământul
Aceste imagini superbe ale gheţarilor văzuţi de spaţiu îi ajută pe oamenii de ştiinţă să determine cât de repede se încălzeşte planeta noastră. Câmpurile imense de gheaţă sunt indicatorii cei mai buni ai schimbărilor climatice.
Cercetătorul de la NASA, Dorothy Hall, alături de alţi oameni de ştiinţă din lume, au folosit sateliţi pentru a monitoriza schimbările gheţarilor din Europa, Islanda şi Alaska.
În timp ce întinderea gheţarilor se măsoară extrem de uşor cu ajutorul sateliţilor, schimbările de volum sunt mult mai greu de apreciat. "Oamenii trebuie să înfigă ţăruşi în gheţari şi să se întoarcă după un an, pentru a vedea ce schimbări există în înălţimea gheţarului", a explicat Hall.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, în general, gheţarii din întreaga lume se micşorează, ceea ce confirmă suspiciunile că Terra se încălzeşte.
Ultima oară când Pământul s-a încălzit mai mult a fost acum 120.000 de ani. Calotele glaciare din Groenlanda s-au topit complet şi au ridicat nivelul apelor de pe întreg globul cu şase metri. Dacă acest lucru s-ar întâmpla în zilele noastre, ar inunda comunităţile de pe coastă şi ţări precum Olanda sau Bangladesh.
Mai multe articole despre:
fotografie
satelit
încălzire globală
schimbări climatice
gheţari
topire
calote glaciare