MENIU

Fostul avocat al lui Penescu şi complicii săi l-au ameninţat pe un om de afaceri piteştean că îl aruncă în lac

Foto: RTV

Avocatul bucureştean Laurenţiu Constantin a ameninţat un om de afaceri din Piteşti că îl va arunca în Lacul Budeasa, dacă nu îi va returna banii împrumutaţi, cu tot cu dobândă, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă a avocatului.

Potrivit referatului procurorilor DNA, în 2008, avocatul Laurenţiu Constantin l-a împrumutat pe omul de afaceri piteştean Sorin Diaconu cu suma de 42.000 de euro, cerându-i să achite lunar, până la returnarea împrumutului, o dobândă de 5.200 de euro. Pentru că în luna octombrie nu avea bani să plătească dobânda convenită, Diaconu s-a refugiat, pe 21 octombrie, în comuna Budeasa, unde locuia concubina sa. În aceeaşi seară, avocatul, împreună cu alte patru persoane, Florin David, Paul Stancu, Valentin Perşan şi Marius Turcin, au venit la adresa unde se afla Diaconu, l-au bătut şi l-au forţat să plece cu ei în zona barajului lacului de acumulare Budeasa. Aici, Diaconu a fost din nou lovit şi, după ce a fost dezbrăcat de haine, a fost ameninţat că va fi aruncat în lac dacă nu îşi plăteşte ratele, se arată în referatul procurorilor.

Faptele sunt confirmate de o discuţie în mediu ambiental purtată între Diaconu şi avocatul Constantin, în luna decembrie 2008, al cărei transcript este redat în referatul procurorilor. Avocatul  îi spune lui Diaconu: "Nu vreau să mai aud de tine, nu vreau să te mai văd, dar tu banii tot îi vei da, banii! Cum, necum...Nu tu, familia ta şi...Voi de scăpat de mine, nu scăpaţi! Eu pot să îţi fac rău când vreau ....Pentru mine e foarte simplu! Da'  pentru tine oricum a fost ţi-a prins bine treaba aia! (...) Cu bătaia!". Întrebat de victimă dacă "i-ar da în cap", avocatul răspunde "Cu cea mai mare plăcere! Nu eu personal! Are cine să îţi dea! Habar n-ai cât m-ai înrăit? Vorbesc serios!".

În referatul întocmit de procurori se mai arată că, în  21 noiembrie 2008, când Diaconu trebuia să plătească rata, a fost chemat la cabinetul din Piteşti al avocatului, unde a fost din nou lovit, atât de Constantin, cât şi de o altă persoană, Constantin Cosmin Dincuţă. La dosar au fost ataşate transcrieri ale convorbirilor purtate înainte de întâlnire de Diaconu şi Constantin, iar acesta din urmă l-a ameninţat cu moartea pe omul de afaceri, precum şi pe părinţii şi "nevasta" acestuia, şi i-a spus că va veni să îl caute la părinţii săi acasă. În urma loviturilor primite, Diaconu a avut nevoie de 14 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, din convorbirile telefonice avute de avocat în seara zilei de 21 noiembrie cu o femeie reiese clar că a participat la lovirea victimei. "L-a omorât Dincuţă, i-a rupt coastele, l-a omorât....i-am dat şi eu, am dat şi eu, dar l-a omorât ăla rău", îi spune avocatul femeii. Într-o discutţie telefonică purtată ulterior cu Diaconu, avocatul Constantin îi spune că "data viitoare, ştii că va fi mai rău...". Referitor la Dincuţă, Diaconu le-a spus procurorilor că ştia că acesta este deosebit de violent şi că avocatul Constantin îi mai ceruse să recupereze diverse sume de bani şi de la alte persoane "şi chiar asupra unor copii, prinzându-le degetele în uşă".

În ceea ce priveşte acuzaţiile de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită care i-au fost aduse avocatului, referatul procurorilor consemnează că acesta i-a promis lui Diaconu că îl va ajuta să scape de un dosar penal deschis pe numele său după ce a accidentat o persoană cu maşina, intervenind pe lângă ofiţerul de poliţie judiciară Marius Ionuţ Mazilu. Potrivit procurorilor, în lunile septembrie şi octombrie 2008, avocatul a pretins şi primit de la Diaconu 7000 de euro, pentru a-i da poliţistului. Totodată, în mod direct sau indirect, la Mazilu au ajuns 1.000 de euro, 1.000 de lei şi 50 de litri de ţuică, pentru a-l ajuta pe Diaconu să scape de dosarul penal. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să menţină decizia de arestare preventivă a avocatului Laurenţiu Constantin şi a altor şase persoane arestate pe 5 noiembrie de Curtea de Apel Piteşti şi a pus în libertate o a opta persoană, pe Florin Stan.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Mai multe articole despre:
avocat Piteşti om de afaceri