MENIU

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată

Foto: comunicatedepresa.ro

Foştii miniştri Szolt Nagy si Codruţ Sereş au fost trimişi în judecată luni de procurorii DIICOT sub acuzaţia de trădare prin transmitere de secrete. Alături de ei, alte 4 persoane implicate în dosarul privatizărilor strategice, printre care şi consultantul bulgar Stamen Stantchev, acuzat de spionaj, au fost trimise în judecată.

Instanţa supremă a stabilit, luni, primul termen de judecată în procesul în care fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş, şi fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, sunt acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete, pentru 11 mai

Ancheta a început la sfârşitul anului 2006, după ce SRI a sesizat că mai multi oficiali romani, nu doar ministrii Economiei Şi Comunicaţiilor, ci şi secretari de stat şi consilieri, au colaborat pentru favorizarea obţinerii unor contracte cu statul român de către anumite firme de consultanţă.

Vizate au fost privatizarea Electrica Muntenia Sud, Romaero, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, consultanţa pentru privatizarea Radiocomunicaţii SA, Poşta Română şi Romtelecom - aflate în portofoliul ministerului comunicaţiilor. Toţi cei implicaţi au fost monitorizaţi timp de un an şi jumătate de SRI. O parte din acest dosar a ajuns în instanţă în urmă cu 2 ani, dar ancheta în cazul demnitarilor a fost blocată de modificarile legii răspunderii ministeriale.

Cei şase inculpaţi sunt cercetaţi că, în perioada 30.05.2005 - 21.11.2006, au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat, din care au făcut parte şi inculpaţii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Mucea Dorinel Mihai şi Donciu Mihai Radu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Codruţ Şereş este acuzat de comiterea infracţiunii de trădare prin transmiterea de secrete. Pentru inculpaţii Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

În sarcina celor 6 inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu:

  • privatizarea S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A.
  • vânzarea unui pachet de 8 % din acţiunile PETROM.
  • procese de privatizare/restructurare a S.C. ROMAERO S.A. Bucureşti şi S.C. AVIOANE S.A. Craiova aflate în portofoliul M.E.C. - O.P.S.P.I.
  • consultanţă în vederea privatizării S.N. RADIOCOMUNICAŢII S.A.
  • adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea   restructurării şi privatizării C.N. POŞTA ROMÂNĂ S.A. din portofoliul M.C.T.I.
  • selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. ROMTELECOM S.A. din portofoliul M.C.T.I.