MENIU

Forţele SUA vor părăsi baza aeriană de la Manas până la 18 august

Foto: RTV

Kîrgîzstanul a cerut militarilor americani să părăsească până la sfârşitul lunii august august baza aeriană care asigura aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan. Statele Unite nu au reuşit să obţină o prelungire.

Decizia, comentează presa americană, a fost luată sub presiunea Moscovei, care a oferit un ajutor financiar, reafirmându-şi astfel influenţa în fostul spaţiu sovietic.

Baza a fost construită în 2001 în apropierea aeroportului Manas, la doar 32 de kilometri de o bază aeriană rusească. Preşedintele Obama a încercat să schimbe poziţia Kîrgîzstanului şi a trimis o scrisoare omologului său, prin care îi cerea să continue cooperarea dintre cele doua ţări, însă preşedintele kîrgîz nu a răspuns apelului american.

Presa speculează că ruşii vor folosi baza aeriană de la Manas drept o monedă de schimb pentru a-i convinge pe americani să nu mai susţină aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO şi să renunţe la construirea scutului anti-rachetă.

Se preconizează că Barack Obama va discuta toate aceste subiecte la începutul lunii viitoare în timpul primei vizite prezidenţiale în Rusia de la preluarea mandatului.

Mai multe articole despre:
retragere SUA militari soldaţi bază aeriană Manas