MENIU

Focarul iniţal al gripei porcine s-ar putea să fi fost în SUA, admit autorităţile

Foto: abc.net.au

Autorităţile sanitare americane nu exclud ipoteza ca focarul iniţial al virusului A (H1N1) care a generat epidemia de gripă de origine porcină să se fi aflat în Statele Unite, relatează AFP.

"Pe măsură ce ne continuăm anchetele în Statele Unite, este posibil să descoperim existenţa unor cazuri de contaminare anterioare", a declarat Scott Bryan, un oficial de la Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), care a fost întrebat despre mai multe cazuri de gripă în California care au existat înainte de declanşarea epidemiei în Mexic.

Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului "The Wall Street Journal", primul dintre aceste cazuri descoperite a fost cel al unui copil în vârstă de 10 ani, în comitatul San Diego, în apropiere de graniţa cu Mexicul, la 30 martie.

Întâmplător, medicii i-au făcut un exudat faringian copilului şi l-au trimis la CDC pentru analiză, primind rezultatul la 14 aprilie. Laboratoarele au determinat că este vorba despre o nouă variantă a unui virus gripal de origine porcină H1N1, a scris cotidianul, iar responsabilul CDC nu a dezminţit afirmaţiile.

O fetiţă a fost de asemenea contaminată la puţin timp după aceea într-un comitat californian învecinat, la fel şi fratele şi vărul ei. Ulterior s-a dovedit că toate aceste cazuri de gripă - de pe urma căreia toţi bolnavii s-au vindecat - au fost provocate de noul virus de tip A (H1N1), iar aceşti copii nu fuseseră în Mexic şi nici nu intraseră în contact cu porci.

Totuşi, explică responsabilul de la CDC, s-ar putea să fie vorba despre o variantă a virusului, din moment ce între decembrie 2005 şi ianuarie 2009 CDC a testat 12 tulpini diferite atipice de virus de origine porcină.

Lisa Winston, epidemiolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din San Francisco, spune că "traiectoria unui virus poate fi imprevizibilă". Dacă un număr mare de americani au fost deja contaminaţi şi s-au făcut bine, întrucât simptomele acestei gripe sunt similare gripei sezoniere, înseamnă că acest val de contaminări în Statele Unite s-ar putea să nu fie grav.

CDC a anunţat, vineri, că virusul A/H1N1 nu pare să fie foarte virulent.