MENIU

FMI ne va da a doua tranşă din împrumut!

Foto: Realitatea TV

Fondul Monetar Internaţional a aprobat deblocarea celei de-a doua tranşe a împrumutului pentru România. Jumătate din cele 1,85 miliarde de euro urmează să acopere deficitul bugetar din acest an al României, programat la 7,3% din PIB şi vor merge la plata pensiilor, salariilor, dar şi pentru acoperirea altor cheltuieli. Cealaltă jumătate a tranşei va intra în rezerva valutară a BNR.

Banii urmează să fie deblocaţi într-un interval de 48 de ore de la aprobarea de către conducerea FMI. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a explicat că Fondul a decis să ajusteze ţintele programului cu România "pentru a le face mai realiste, dată fiind înrăutăţirea situaţiei economice". Oficialul FMI a precizat că România s-a angajat să elimine excesele care au avut loc în cheltuielile publice.

"Aşa că vor implementa o serie de programe atât pentru a schimba sistemul de salarizare din sistemul public, cât şi pentru a reduce numărul de angajaţi plătiţi de la buget, ceea ce va reduce factura cheltuielilor de personal din sistemul public la circa 7% din PIB", a precizat Jeffrey Banks.

Experţii FMI se vor întoarce în România la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie, pentru o nouă evaluare a acordului stand-by. Împrumutul total pe care FMI s-a angajat să îl acorde României este de 12,3 miliarde euro.