FMI ia în considerare o scădere a economiei României cu 4% şi un deficit bugetar de 3,5-4% din PIB
Fondul Monetar Internaţional (FMI) "insistă" pe o scădere a economiei cu 4%, în contextul unui deficit bugetar cuprins între 2 şi 6% din PIB, estimarea situându-se "cel mai probabil" între 3,5 şi 4% din PIB, a spus, luni, preşedintele BNS, Dumitru Costin, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii FMI.
În estimarea de creştere economică, reprezentanţii Fondului au luat în calcul contextul internaţional, care a dus la scăderea puternică a exporturilor, şi infrastructura de proastă calitate, dar şi starea bună a sistemului bancar românesc, spre deosebire de alte ţări.
Preşedintele BNS a adăugat că, în ce priveşte condiţiile care vor fi impuse României , "nu vor fi măsurile tradiţionale cu care ne-am obişnuit deoarece contextul este cu totul altfel. Vor fi mai flexibili".
"Când i-am întrebat de politică monetară, reprezentanţii FMI au spus că vor să lase mai mult spaţiu de manevră Băncii Naţionale a României (BNR), dar şi guvernului. Politicile nu vor fi la fel de strânse ca în dăţile anterioare", a adăugat Dumitru Costin.