FMI a cerut statelor membre să-i dubleze resursele de finanţare
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut joi statelor membre să dubleze resursele instituţiei de creditare, deoarece criza financiară globală se extinde şi din ce în ce mai multe ţări vin să îi ceară ajutorul.
"Directorii FMI au atras atenţia asupra importanţei ajungerii la un acord cu privire la etape concrete, practice şi flexibile menite să majoreze resursele Fondului pe termen scurt, în timp ce au solicitat, totodată, o analiză completă a aspectelor referitoare la finanţarea pe termen lung", potrivit unui comunicat al FMI.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a anunţat dorinţa sa de a dubla resursele Fondului luna aceasta, avertizând că economiile emergente ar putea să se confrunte cu probleme "masive" în ceea ce priveşte obţinerea de finanţare în contextul crizei mondiale a creditelor, declanşată de recesiuni grave în Statele Unite şi în alte ţări industrializate.
"Directorii FMI au căzut de acord că o eventuală dublare a capacităţii de creditare de dinainte de criză a Fondului (250 miliarde dolari) ar putea fi adecvată, cel puţin temporar", arată comunicatul consiliului director al Fondului.
Oficialii FMI au precizat că nu există niciun fel de schimbări în planurile deja aprobate privind vânzarea a cel puţin 400 de tone din aurul Fondului, pentru crearea unei 'zestre' menită să finanţeze operaţiuni viitoare.
Reprezentanţii FMI au mai spus că actualele lor resurse sunt adecvate şi că mai pot împrumuta încă 150 miliarde dolari, peste cele circa 50 de miliarde dolari pe care le-au acordat deja în ultimele luni ţărilor membre afectate de criza creditelor. Încetinirea creşterii economice mondiale impune, însă, o abundenţă de prudenţă.
"Să sperăm la ce e mai bine, dar să fim pregătiţi pentru ce e mai rău", a declarat directorul departamentului de strategie, politici şi revizuiri al FMI, Reza Moghadam, cu ocazia unei conferinţe de presă.