Floarea de cireş, adorată în Japonia, suferă din cauza schimbării climatice
Sărbătorită în fiecare an de milioane de japonezi ca simbol al primăverii, înflorirea cireşilor este din ce în ce mai timpurie din cauza schimbării climatice, un fenomen care îi îngrijorează pe admiratorii acestui arbore glorificat de poeţi.
Departe de a fi accidental, acest fenomen se întâmplă deja de câţiva ani, subliniază agenţia meteorologică din Japonia (JMA).
Primele flori apăreau de obicei în a doua jumătate a lunii martie în "sakura" (cireşii) din insulele meridionale ale arhipelagului, înainte să se deschide uşor uşor şi cei din insula centrală Honshu şi, mai apoi, în nordul Japoniei.
Dar potrivit ultimilor informaţii date de agenţie, "linia de înflorire" a cireşilor la 1 aprilie, situată acum 40 de ani în sudul insulei Honshu a urcat cu 200km în nord.
O schimbare cauzată de încălzirea climatică şi de urbanizare, estimează Takashi Yoshida, responsabil cu climatul la JMA.
Temperatura în oraşe este mai ridicată decât cea din zonele rurale, din cauza activităţilor umane (maşini, încălziri, climatizări etc.), a absenţei spaţiilor verzi şi a omniprezenţei materialelor ce captează razele soarelui.
În fiecare an, JMA încearcă să prezică cel mai exact posibil data înfloririi în diferite regiuni ale Japoniei. Un adevărat coşmar pentru meteorologi, ce vor fi împânziţi de reclamaţii în caz de eroare.
Pretext pentru picnicuri udate de sake şi de bere, sub copaci, sărbătoarile înfloririi cireşilor, denumite hanami (privitul florilor), sunt planificate cu mult timp înainte, printre prieteni sau de de către companii pentru angajaţii lor.
Mai multe articole despre:
Japonia
căldură
Sărbătoare
flori
primăvară
încălzire globală
temperatură
cireşi
schimbare climatică
înflorire