MENIU

Filozoful Andrei Cornea i-a replicat lui Băsescu, spunând că România are \"prea mulţi tinichigii\"

Foto: revista22.ro

Filozoful Andrei Cornea i-a replicat, vineri, preşedintelui Traian Băsescu, la lansarea celor două volume dedicate centenarului Noica, spunând că în România avem \"prea mulţi tinichigii şi prea puţini filozofi\".

Andrei Cornea a argumentat, ironic, că preşedintelui i se poate da dreptate, dacă interpretăm celebra, de acum, maximă, în sensul ei pur, comun. Dacă, însă, gândim lucrurile în profunzime, şeful statului se înşală, pentru că puţini absolvenţi de filozofie devin filozofi, majoritatea rămânând "tinichigii", a sugerat Cornea.

"Vreau să înţeleg prin filozof acea persoană care, în orice domeniu al cunoaşterii, duce lucrurile mai departe, este creativ şi deschide un ţinut nou sau nestrăbătut complet. Cel care parcurge lucrurile cunoscute, ştiute, e tinichigiul. În acest nou sens, avem prea puţini filozofi... Avem, în schimb, mulţi tinichigii, multe mediocrităţi, oameni care nu reuşesc să treacă dincolo de căile cunoscute", a explicat Cornea.

Prezent la şedinţa de duminică a Executivului, Traian Băsescu s-a arătat îngrijorat că nu mai există şcoli care să pregătească mecanici şi tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forţă de muncă în România. "Să facem ce ne trebuie, noi facem filozofi", a spus atunci şeful statului.

Miercuri, la lansarea volumului "Istoria comunismului", preşedintele a revenit, într-un dialog purtat cu Gabriel Liiceanu, asupra remarcii sale, spunând că, în loc de "filozofi", a vrut să spună, de fapt, "tâmpiţi".

Mai multe articole despre:
şcoală Traian Băsescu Andrei Cornea filozofi