MENIU

Filmul lui Michael Moore a primit premiul special Open Prize la Veneţia

Foto: www.moonbattery.com

Deşi nu şi-a adjudecat Leul de Aur, filmul lui Michael Moore nu pleacă de la Veneţia cu mâinile goale. "Capitalismul: o poveste de dragoste" a fost recompensat cu premiul special Open Prize.

Lansat de Arte Communications, în colaborare cu Bellati Editore, cea de-a noua ediţie a Open Prize, organizată cu ocazia OPEN International Exhibition of Sculptures and Installations, a avut ca obiectiv recompensarea unui regizor înscris în competiţia celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia.

Juriul, format din Paolo De Grandis (preşedinte), Luana Zanella, Ferruccio Gard, Anna Caterina Bellati şi Chang Tsong-zung, a declarat: […] Dincolo de momentele de ironie alternate cu dramă intensă, filmul denunţă în mod curajos consecinţele tragice pe care capitalismul le poate produce chiar şi în cea mai bogată ţară din lume, unde, în fiecare zi, 14.000 de oameni îşi pierd slujbele, locuinţele şi asigurările de sănătate. [...] Simbolul filmului poate fi acea bandă galbenă pe care poliţia americană o foloseşte pt a izola  locul unei crime, aceeaşi bandă pe care Michael Moore o foloseşte pentru a  înconjura  o bancă de pe Wall Street. Prin intermediul unei portavoci, el anunţă că a venit sa aresteze criminalii. O combinaţie de comedie, indignare şi emoţie, documentarul lui Moore are o mare valoare socială: sapă în conştiinţele noastre şi poate contribui la dezvoltarea unui capitalism mai uman şi mai democratic. Un capitalism care să sprijine mai mult săracii, situaţie care nu se aplică la ora actuală în America sau în alte zone ale lumii.

Ajuns la a 12-a ediţie, OPEN International Exhibition of Sculptures and Installations este organizat simultan cu Festivalul de Film de la Veneţia în scopul accentuării relaţiei dintre artă şi film.
Mai multe articole despre:
film premiu Michael Moore