Filmări dedicate Annei Frank, disponibile pe YouTube
Filmări consacrate Annei Frank, adolescenta evreică victimă a ororii naziste, sunt disponibile pe o pagină specială a site-ului YouTube, a anunţat muzeul Anna Frank din Amsterdam.
"Mulţumită canalului Anna Frank pe YouTube şi a imaginilor unice, oamenii din lumea întreagă vor putea preciza viaţa şi importanţa Annei Frank", indică muzeul într-un comunicat.
Una dintre filmări arată singurele imagini care există cu Anna Frank, surprinse cu ocazia căsătoriei vecinilor săi, pe 22 iulie 1941.
Într-un alt extras filmat, Otto Frank vorbeşte de fiica sa, Anne, într-un vechi interviu realizat în ascunzătoarea anexată casei sale, unde se refugiase cu fiicele sale şi cu soţia pe 6 iulie 1942.
Anne Frank, născută într-o familie de evrei din Germania, a emigrat, împreună cu familia, la Amsterdam, în vara anului 1933. După ce Olanda este ocupată de nazişti, în 1940, familia Frank este nevoită să se ascundă, într-o "anexă secretă" a unei clădiri, împreună cu alţi prieteni. Pe 4 august 1944, Gestapo-ul descoperă ascunzătoarea, iar Anna este deportată la Auschwitz. În octombrie 1944, Anna şi sora ei, Margot, au fost mutate la Belsen, unde au murit de tifos, cu putin timp înainte de sosirea Aliaţilor. Mama Annei a murit la Auschwitz.
La finalul războiului, Otto Frank, singurul supravieţuitor al familiei, s-a întors la Amsterdam, unde a primit jurnalul ţinut de Anna, înainte de a fi deportată. Jurnalul a fost publicat prima oară la Amsterdam, în 1947 şi s-a vândut în întreaga lume în mai mult de 25 de milioane de exemplare. În româneşte, a fost tradus în 1959 şi publicat la Editura Tineretului, iar regizorul Alexandru Hausvater a pus în scenă povestea, la Teatrul Evreiesc de Stat.
Povestea adolescentei evreice care şi-a povestit viaţa, în vremea ocupaţiei naziste din Olanda, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare unde a murit, a fost inclusă în registrul Memoria Lumii al UNESCO.