MENIU

Festivalul Naţional de Poezie "Nichita Stănescu" a început, duminică, la Ploieşti

Foto: caricatura.ro

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului de Poezie "Nichita Stănescu" s-a deschis, duminică, la Ploieşti şi marchează 76 de ani de la naşterea poetului.

La ediţia din acest an şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Academiei Române şi Uniunii Scriitorilor din România, precum şi prieteni, colegi şi iubitori ai operei marelui poet, iar Gala laureaţilor Festivaluilui "Nichita Stănescu" se va încheia cu un recital al cântăreţei de folk Maria Gheorghiu.

Manifestările dedicate poetului Nichita Stănescu se desfăşoară la Ploieşti şi Plopeni şi cuprind momente poetice, o expoziţie de pictură, târguri de carte, dar şi depuneri de flori la bustul Nichita Stănescu din incinta Liceului "Nichita Stănescu" din Ploieşti.

Prima zi a evenimentului s-a ţinut la Casa de Cultură din Plopeni. Festivalul de Poezie "Nichita Stănescu" a început cu o expoziţie de pictură realizată de Inga Edu, din Basarabia, o lansare de carte, dar şi o serată literar-muzicală cu versuri aparţinând regretatului poet Grigore Vieru.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc luni, la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Ploieşti, în prezenţa ministrului culturii Theodor Paleologu, a vicepreşedintelui Uniunii Scriitorilor Varujan Vosganian, a criticului literar Alex Ştefănescu, precum şi a academicienilor Eugen Simion, Adam Puslojic şi Mihai Cimpoi.

Publicul are ocazia să participe la lansări de carte, sesiuni de comunicări, un târg de carte, expoziţii de artă fotografică şi spectacole literar-muzicale. De asemenea, luni a avut loc o evocare a personalităţii lui Nichita de către foştii săi colegi.

Festivitatea de decernare a premiilor festivalului va avea loc, astăzi, la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti, în ziua în care se împlinesc 76 de ani de la naşterea poetului. Invitaţi speciali la această festivitate vor fi scriitorul Eusebiu Ştefănescu şi cântăreaţa Maria Gheorghiu.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional Cultural a alocat anul acesta, pentru acest eveniment, 15.000 lei.

Mai multe articole despre:
Ploieşti Nichita Stănescu