Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) se mută, de anul acesta, la Arad şi devine Ro-IFF
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), aflat la a cincea ediţie, va deveni, de anul acesta, Festivalul Internaţional de Film din România (Ro-IFF) şi se va desfăşura, în perioada 26 septembrie - 4 octombrie, la Arad, au declarat, duminică, pentru NewsIn, organizatorii evenimentului.
Programul regional "CineBlackSea", care din acest an va deveni secţiunea principală, se adresează cineaştilor din ţările bazinului Mării Negre şi va prezenta lungmetraje, scurtmetraje şi documentare din Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia şi Romania.. În festival va mai fi "Woman în cinema" (Femeia în Cinema), secţiune ce se va adresa filmelor regizate de femei.
Bugetul ediţiei de anul acesta - 500.000 de lei, din care 200.000 de la Centrul Naţional al Cinematografiei - este considerat de organizatori ca fiind suficient. "Noi întotdeauna am avut bugete reale. Cu banii ăştia poţi avea şi invitaţi, şi filme bune, şi cazări plătite, şi transport filme, şi selecţioner străin", mai spune Paloş. Valoarea totală a premiilor va fi de 18.000 de euro.
Termenul limită de înscriere a filmelor a fost 1 august şi, până în prezent, selecţionerii au ales peste 40 de pelicule. Acest număr va fi completat de pelicule vizionate de către reprezentanţii Ro-IFF la alte festivaluri. La fiecare dintre ediţiile precedente ale BIFF au fost prezentate între 50 şi 70 de producţii.
Filmele proiectate în cadrul festivalului vor putea fi vizionate, după eveniment, şi în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Mangalia, iar din 2010 vor merge şi la Pecs (Ungaria).
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti se va muta din Capitală, de anul acesta, pentru "a nu mai deranja băieţii deştepţi şi grupurile de interese din industria cinematografică", declarau, în luna iunie, pentru NewsIn, organizatorii evenimentului.
"Am investit mulţi bani în acest festival şi am muncit enorm, vreme de cinci ani. Nu vreau să îmi bat joc de ei. Simt că dacă nu mut festivalul din Bucureşti va muri. Nu pot să las pe cei din anumite găşti, care mă urăsc, să distrugă munca unei întregi echipe. Încă mai am credit în afară (în străinătate - n.r.), deşi ura a fost exportată", spunea Cornelia Paloş.
Evenimentul a fost mutat în toamnă după ce precedentele ediţii au avut loc în perioada iunie-iulie. "Nu vreau să mai fie alte scandaluri legate de faptul că să prezint în festival un film care era dorit de festivaluri din România. Între timp, am descoperit că avem şi asemenea ierarhizări. E şocant, pentru că în alte ţări sunt zeci de festivaluri, iar organizatorii nu-şi permit să facă asemenea diferenţieri", preciza directorul evenimentului.
Potrivit Corneliei Paloş, la ediţiile anterioare ale festivalului, mai mulţi invitaţi străini au fost contactaţi de alte persoane din industria cinematografică autohtonă, încercându-se astfel discreditarea evenimentului.
Printre producţiile prezentate până acum la BIFF în afara competiţiei s-au numărat, în 2007, premiera naţională a peliculei premiate cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, "Das Leben der Anderen" (Viaţa celorlalţi), regizat de danezul Florian Henkel, "Breakfast on Pluto" (Micul dejun pe Pluto), de Neil Jordan, "The Wind That Shakes The Barley" (Vântul care agită spiritele), de Ken Loach, şi "9th Company" (Compania a noua), în regia lui Fiodor Bondarciuk. Tot în afara competiţiei, în 2008, cele mai importante filme au fost "It's Hard to Be Nice" (E greu să fii amabil), de Srđan Vuletić, "Eduart", regizat de Angeliki Antoniou, şi "The Trap" (Capcana), în regia sârbului Srdan Golubovic.
În competiţiile din ultimii doi ani, considerate de organizatori drept cele mai reuşite, au fost prezentate, printre altele, filme ca "A Trip to Karabakh" (Călătorie la Karabakh), regizat de Levan Tutberidze, "Times And Winds" (Vântul şi vremurile), de Reha Erdem, "Shortbus", în regia lui John Cameron Mitchell, "This is England" (Aceasta este Anglia) de Shane Meadows, "Comme des voleurs (a l'est)" (Pe furiş), de Lionel Baier, "Nothing Personal" (Nimic personal), de Larisa Sadilova, "Tavka" (Frica de Dumnezeu), a lui Ozer Kiziltan, "Little Moth" (Micuţa Molie), de Peng Tao şi "Heile Welt" (Toate Lucrurile Invizibile), în regia lui Jakob M. Erwa.
Câştigătorii de anul trecut au fost, la scurtmetraje, "Valuri", de Adrian Sitaru, şi "Rifat", regizat de Emin Alper, iar la documentare, "How to Become a Hero" (Cum să devii erou), de Mladen Maticevic, şi "Lakshmi and Me" (Eu şi Lakshmi), de Nishita Jain. În cadrul programului CineBlackSea, cel mai bun film a fost ales "The Refugee" (Refugiatul), de Reis Celik, premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Iglika Triffonova, pentru "Investigation" (Investigaţia), iar distincţia pentru cel mai bun debut i-a fost acordată lui Ozer Kizitlan, pentru pelicula "Tavka" (Frica lui Dumnezeu).