MENIU

Fertilizarea in vitro rămâne legală

Foto: iasiinfo.ro

Fertilizarea in vitro este în continuare legală. Ordinul emis de fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac interzice doar prelevarea de ovule de la donatoare, pentru obţinerea unui profit material, însă nu şi dreptul mamelor de a apela la fertilizarea in vitro.

Ordinul ministerial abrogă de fapt un articol care permitea unităţilor medicale să obţină şi un profit material în urma prelevării de ovule de la donatoare. Astfel, noua legislaţie prevede că ''organizarea şi/sau efectuarea prelevării de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană pentru transplant, în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infracţiunea de trafic de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani''.

''Actul de donare este în sine non-profit. Prin urmare, noul ordin interzice unităţilor medicale să perceapă bani pentru manoperă. Materialele sanitare utilizate se plătesc, însă nu şi manopera, pentru că asta presupune obţinerea unui profit'', a declarat pentru REALITATEA.NET Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Procedura fertilizării in vitro are două etape: prelevarea de ovule de la donatoare şi procesarea şi inseminarea ovulelor. Practic, noul ordin se referă la prima etapă. Astfel, cuplurile pot apela în continuare la fertilizarea in vitro şi, mai ales, plătesc în continuare pentru procedurile implicate de aceasta, mai puţin pentru manoperă, în cazul prelevării ovulelor de la donatoare.

''Unităţile medicale pot obţine profit de pe urma efectuării fertilizării in vitro, însă doar pentru procedurile din a doua etapă'', a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel.