MENIU

Fermierii furioşi: Au rupt gardurile de protecţie la Palatul Cotroceni şi ameninţă cu blocarea drumurilor

Foto: RTV
Peste o mie de fermieri protestează în faţa Palatului Cotroceni

Negocierile dintre reprezentanţii crescătorilor de taurine, Radu Berceanu şi Gheorghe Pogea au eşuat. 600 de fermieri au protestat în faţa Palatului Cotroceni, iar jandarmii au făcut cu greu faţă valului de protestatari. Traian Băsescu a declarat iniţial că nu va sta de vorbă cu fermierii, însă ulterior a acceptat.

Protestatarii au reuşit să rupă gardurile de protecţie din faţa Palatului Cotroceni. Sute de jandarmi au fost mobilizaţi pentru a proteja zona.  Fermierii au cerut să li se achite integral subvenţiile până la alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu a declarat pe 28 octombrie, după întâlnirea cu reprezentanţii fermierilor că prima tranşă a subvenţiilor va fi plătită până la sfârşitul lunii octombrie, iar pentru tranşa a doua se vor găsi soluţii până în decembrie.

O delegaţie de şase persoane din rândul fermierilor a intrat la discuţii cu reprezentanţi ai Preşedinţiei."Suntem şase persoane, trei reprezentanţi din partea crescătorilor de ovine şi trei din partea crescătorilor de bovine", a declarat pentru NewsIn Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine.

''Ce avem astăzi sunt 200 de lei la vită şi 15 lei la oaie.  Traian Băsescu a promis că va discuta cu cei din Guvern şi de la BNR să găsească următoarea soluţie: să ne dea toţi banii, cu dobânda plătită de noi. Dacă nu primim acest răspuns ne mutăm în Piaţa Constituţiei şi stăm acolo până primim toţi banii', a declarat Costel Caraş, după discuţiile de la Cotroceni.

Costel Caraş a mai spus că la Palatul Cotroceni nu vor găsi sprijin, vor demara proteste la nivel naţional. "Nu plecăm din Bucureşti până nu ne vom lua banii. Dacă nu vom reuşi, trecem la planul B, adică pichetarea prefecturilor şi blocarea drumurilor naţionale. Nu am luat niciodată banii fără să facem presiuni", a spus Costel Caraş. 

"Am reuşit să obţinem până în prezent două milioane de lei pe cap de animal, iar luna viitoare vom primi în tranşe şi restul banilor. Alţi bani vor veni anul viitor. Dar nu avem încredere deloc deoarece până acum ce au zis au minţit. Nu s-au ţinut de cuvânt şi domnul Sârbu (n.r. - Ilie Sârbu, fostul ministru al agriculturii) a promis că până la 30 octombrie primim toată suma care a fost prevăzută. În orice caz, aşa cum se lucrează în momentul de faţă nu se poate (...). Laptele nu are preţ, produsele agricole nu au preţ, aşa nu se poate dezvolta agricultura", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Covasna.

Reprezentanţii crescătorilor de ovine şi caprine care au intrat la negocieri cu ministrul interimar al agriculturii, Radu Berceanu, dar nu au ajuns la o înţelegere cu acesta.

Preşedintele Agrostar a explicat că Berceanu a propus acordarea subvenţiei pe cap de animal pentru ovine şi caprine în mai multe tranşe, soluţie cu care fermierii nu au fost de acord. "Ei au propus formula de acordare a sumelor în tranşe şi noi nu am acceptat. Vrem ca banii să fie acordaţi toţi odată", a spus Nicolae Ştefan.

În cazul nerezolvării problemelor, fermierii au ameninţat şi cu boicotarea alegerilor electorale şi cu blocarea principalelor artere de transport din ţară.

"În cazul nerezolvării cerinţelor, fermierii vor boicota alegerile, nu în sensul că nu se vor duce la vot, ci vor face în aşa fel ca voturile lor să fie anulate. Vom pune două-trei ştampile pe buletinele de vot pentru ca acestea să nu ajute pe nimeni. De asemenea, fermierii vor bloca principalele artere de transport din ţară, drumuri naţionale şi judeţene", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei.

"Dacă subvenţiile nu se dau la timp, acum când ne putem aproviziona cu furaje, riscăm ca la iarnă preţul acestora să se dubleze şi să nu le mai putem acorda", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei. Acesta a mai spus că fermierii vor renunţa la animale în lipsa subvenţiilor, neavând cu ce să le hrănească.

Aproximativ 1.000 de crescători de taurine au protestat în faţa sediului Ministerului Finanţelor Publice. Jandarmii au intervenit de mai multe ori pentru a-i calma pe fermierii întrucât vroiau să intre în clădirea Ministerului Finanţelor Publice. Aceştia au reuşit să rupă cordonul făcut de forţele de ordine, dar au fost readuşi de jandarmi la locul de protest.

Fermierii de la Agrostar ameninţă că vor bloca săptămâna viitoare Capitala cu sute de animale. Cei peste 300 de crescători de ovine şi caprine, afiliaţi la Agrostar, care au protestat miercuri la sediul Ministerului Agriculturii ameninţă că dacă nu le vor fi plătite subvenţiile vor bloca săptămâna viitoare Capitala cu sute de animele.

"Dacă problemele noastre nu vor fi rezolvate, fermierii vor veni săptămâna viitoare în Bucureşti şi vor bloca Bucureştiul cu sute de animale. De asemenea, fermierii vor bloca şi intrările în sediile Ministerului Agriculturii, Guvernului şi Preşedinţiei. Să rămână acolo blocaţi toţi până când ne vor da banii", a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

Citeşte şi Ciocniri între fermieri şi jandarmi, la protestul din Capitală: "I-aş da zece vaci lui Berceanu să vadă cum se ţin"