MENIU

Febra Halloween-ului i-a cuprins şi pe români. Sunteţi de acord cu preluarea sărbătorii occidentale?

Foto: ecorations.com

Sâmbătă s-a sărbătorit Halloween-ul, eveniment cu origini celtice şi precreştine. Deşi Halloween-ul este celebrat în mai multe state occidentale, sărbătoarea a fost cu precădere popularizată de Statele Unite ale Americii.

Halloween-ul îşi are originile în Irlanda şi Scoţia, fiind preluat în Franţa şi Anglia, şi introdus în rândul americanilor de imigranţii irlandezi, la jumătatea secolului al 19-lea.

La origini, denumirea sărbătorii în irlandeza veche însemna "sfârşitul verii" şi desemna trecerea de la partea mai uşoară a anului, la partea mai "întunecată". Celţii credeau că în noaptea de 31 octombrie graniţa dintre lumea viilor şi cea a spiritelor devenea uşor de trecut. Familiile îşi comemorau stăbunii, în timp ce spiritele rele erau alungate prin diferite ritualuri. Se crede că oamenii au început să poarte costume şi măşti de Halloween pentru a se ascunde şi proteja de spiritele agresive. Sărbătoarea era şi un moment de sacrificare a animalelor şi transformare a lor în provizii pentru iarnă. Oasele vietăţilor ucise erau arse apoi în focuri de tabără.

În zilele noastre, sărbătorirea Halloween-ului diferă din loc în loc. În ajunul sărbătorii, scoţienii şi irlandezii aprind o lumânare în fereastra vestică pentru a comemora morţii. Alte tradiţii includ cioplirea de lanterne din diferite tulpini de plante şi cioplirea dovlecilor cu feţe înfircoşătoare sau comice. Printre personajele populare de Halloween sunt fantomele, demonii, vrăjitoarele, Diavolul, Dracula, Moartea, vampirii, vârcolacii, scheleţii, pisicile negre, păianjenii, liliecii sau spiriduşii. În SUA, simbolurile Halloween-ului sunt preluate cu precădere din filmele horror (Frankenstein sau Mumia, de exemplu).

Atât în Statele Unite, cât şi în regiuni din Marea Britanie, copiii de costumează în noaptea de Halloween şi umblă din casă în casă pentru a cere dulciuri. În unele locuri, ei trebuie să spună o poveste sau să cânte pentru a-şi câştiga recompensa.

Halloween-ul este sărbătorit şi în România. Se organizează petreceri, se cioplesc dovleci şi pe străzi veţi vedea cu siguranţă cel puţin câteva grupuri de persoane mascate. Modul de sărbătorire a fost preluat, în principal, de la Stalele Unite.

Dacă românii s-au obişnuit deja cu sărbătoarea îndrăgostiţilor, Valentine's Day, preluată tot din Occident, ce părere aveţi de celebrarea Halloween-ului? Veţi face ceva deosebit cu această ocazie? Cum comentaţi integrarea în cultura autohtonă a elementelor de cultură occidentală?