MENIU

Farsa anului: Marte se va vedea pe cer, la aceleaşi dimensiuni ca Luna, pe 27 august

FOTO: hoax-slayer.com

Din când în când, în preajma datei de 27 august, o mână răutăcioasă trimite un email în care se anunţă fatalist că planeta Marte va fi vizibilă cu ochiul liber şi că ni se va înfăţişa la aceleaşi dimensiuni ca Luna. Astronomii din toată lumea sunt forţaţi mereu să explice că nu este decât o farsă.

Orice legendă urbană, şi chiar farsă, trebuie să aibă un sâmbure de adevăr pentru a convinge. Orbitele planetelor nu sunt circulare, ci eliptice. Distanţa dintre Marte şi Pământ poate oscila între 55,7 milioane de kilometri şi 401,3 milioane de kilometri.

În data de 27 august 2003, Marte s-a apropiat la o distanţă istorică, de 56 de milioane de kilometri, la 60.000 de ani de la ultimul asemenea eveniment. Următoarea apropiere se va produce abia pe 28 august, 2287.

Farsa (dublată de lipsa de cunoştinţe generale a păcăliţilor) circulă în următoarea formulă: "Oriunde te vei afla pe 27 august 2009, la miezul nopţii şi 30 de minute, nu uita să ridici ochii spre cer. Vor fi două luni pe cer. Planeta Marte va fi cea mai strălucitoare pe cerul înstelat şi va fi la fel de grasă ca luna plină. Marte se va afla la 34,65 milioane de mile faţă de Terra. Evenimentul se va mai produce în anul 2287. Împarte această informaţie cu prietenii tăi pentru că nimeni în viaţă azi nu va mai vedea fenomenul a doua oară."

În 2003, observatoarele din toata lumea au trimis înştiinţări despre evenimentul celest. "La momentul respectiv Marte se vedea, prin telescop, la fel ca Luna cu ochiul liber", a declarat Geza Gyuk, astronom la Planetariul Adler, din Chicago.

Printr-un efect de telefon fără fir, caracteristic internetului, termenul de telescop s-a pierdut şi astfel a luat naştere una dintre cele mai cunoscute farse anuale.

Mai multe articole despre:
pământ Marte telescop farsă