MENIU

Familia Obama a vizitat Catedrala Notre-Dame şi a cinat la un bistro parizian

Foto: PETE SOUZA/THE WHITE HOUSE

Preşedintele american Barack Obama şi familia sa au vizitat în sear zilei de 6 iunie Catedrala Notre-Dame de la Paris, apoi a mers la un bistro parizian, informează AFP.

Obama, soţia şi fiicele sale au ajuns la catedrală în jurul orei 20.00 şi au vizitat-o timp de o oră. Catedrala fusese închisă publicului pentru a permite familiei preşedintelui american să o viziteze. Familia Obama a fost întâmpinată de monseniorul Patrick Jacquin, care o gestionează, şi i-a însoţit în timpul vizitei.

"A fost foarte bine, a fost vizita unei familii aflată în vacanţă", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al arhiepiscopiei de care aparţine catedrala.

Spre sfârşitul vizitei, o parte a delegaţiei s-a arătat la unul dintre balcoanele clădirii salutându-i pe curioşii ţinuţi la distanţă şi făcând fotografii.

La ora 21.20, amplul cortegiu prezidenţial, plasat sub severa supraveghere a poliţiei şi precedat de zece motociclişti, a părăsit zona, care fusese anterior evacuată. Jurnaliştii şi trecătorii au primit instrucţiuni să rămână în spatele barierelor de securitate instalate de 150 de metri de catedrală, în timp ce un elicopter survola zona, iar în turnurile catedralei luaseră poziţii poliţişti. Numeroşi turişti şi parizieni se adunaseră în apropiere, de-a lungul malurilor Senei şi au aclamat zgomotos la trecerea convoiului.

După ce au trecut pentru scurt timp pe la reşedinţa ambasadorului american la Paris, unde sunt cazaţi, membrii familiei Obama au plecat apoi să ia cina la restaurantul La fontaine de Mars (Fântâna lui Marte), din strada Saint-Dominique.
"Atmosfera a fost foarte destinsă. Au fost foarte mulţumiţi. Au spus că mâncarea li s-a părut 'wonderful'", a declarat pentru AFP Gabriel de Carvalho, unul dintre chelnerii acestui bistro. "Erau cinci la masă: preşedintele, Michelle Obama, una dintre fiice, o scriitoare americană şi o a cincea persoană", a mai spus el, fără a putea da alte detalii.

"Preşedintele a fost extrem de drăguţ cu personalul", a mâncat un fel pe bază de miel şi a băut doar apă. Ceilalţi au mâncat file de vită şi cremă de zahăr ars.

Fondat în 1908, restaurantul unde a cinat Obama este o adevărată instituţie în arondismentul 7 al capitalei franceze şi unul dintre cele mai vechi bistrouri din cartier. Cu ocazia vizitei lui Obama, restaurantul a fost plasat sub supravegherea poliţiei şi jandarmeriei.

Sâmbătă după-amiază, Barack şi Michelle Obama asistaseră la ceremoniile ce au marcat 65 de ani de la Debarcarea din Normandia, iar duminică dimineaţă urmau să viziteze centrul Georges-Pompidou, care găzduieşte un important muzeu de artă modernă. Obama s-a întors duminică în Statele Unite, în timp ce soţia şi fiicele sale au rămas până luni.