Executarea imobilelor achiziţionate prin "Prima Casă" revine băncii dacă statul nu achită garanţia
Executarea silită a imobilelor achiziţionate prin Programul "Prima Casă" va trece în sarcina băncilor în situaţia în care statul refuză să plătească garanţia din FNGCIMM, potrivit noilor norme de aplicare, care clarifică condiţiile derulării programului guvernamental.
Potrivit vechilor norme de aplicare a Programului "Prima Casă", garanţia de stat se plătea finanţatorului (băncii n.r.) de către Ministerul Finanţelor, din Fondul de Garantare, urmând ca statul să recupereze suma respectivă prin executarea silită a imobilului. Execuarea silită urma să fie făcută de ANAF.
Modificările aduse miercuri de Guvern prevăd că, în situaţia în care statul refuză să plătească garanţia către bancă, dreptul de executarea silită revine băncii care a acordat creditul. Astfel, articolul 10 al Anexei 1 din HG 717/2009 conţine următoarea completare: "În cazul primirii de către finanţator a refuzului de plată a garanţiei de la FNGCIMM, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat de art. 1737 punctul 2 Cod Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român", se arată în textul Hotărârii de Guvern.
În plus, normele modificate prevăd că beneficiarul (solicitantul creditului) nu are voie să "înstrăineze" (de exemplu să doneze n.r.) imobilul pe o perioadă de cinci ani, în condiţiile în care prin vechile norme era interzisă doar vânzarea.