EXCLUSIV/ Un om de afaceri din Cristuru Secuiesc atrage turişti din Europa de Vest cu herghelia sa de cai
REALITATEA.NET vă prezintă prima poveste din seria de reportaje realizate în Cristuru Secuiesc: secui de succes. Simo Csaba spune că nu vrea să se îmbogăţească din turism, ci vrea să lase moştenire celor patru fii ai săi cea mai frumoasă herghelie din România.
Csaba a fugit din România în 1988 şi a participat la lupte libere şi lupte greco-romane în cadrul Bundesliga. A câştigat şi câte 45.000 de mărci doar antrenând alţi jucători. În anii \'90 şi-a deschis o fermă de vaci în Ungaria, iar în 2002 a dorul de casă l-a adus înapoi în Cristuru Secuiesc.
În Germania Simo Csaba a muncit la o fermă cu peste 19.000 de cai şi îşi doreşte aşa ceva şi în România. Acolo, în Hanovra, Csaba a ajuns să studieze modelul de afacere al uneia dintre cele mai mari herghelii din Europa. Statul german finanţează parţial fermele unde cei care îşi permit vin să-şi petreacă timpul liber în natură.
De asemenea, fermierii germani organizează competiţii de echitaţie sau întreceri pe hipodroame. Cei mai valoroşi cai ai hergheliei din Hanovra sunt licitaţi la sume fabuloase pasionaţilor de sporturi cu cai.
A cumpărat 20 de ponei şi cai din Ungaria şi a găsit repede primii turişti străini dispuşi să petreacă un sejur în Cristuru Secuiesc. Pentru că o mare parte din banii investiţi au fost luaţi cu împrumut de la bănci, Csaba a continuat să meargă în fiecare an în Germania la lucru pentru a face faţă cheltuielilor.
La opt ani de la întoarcerea în ţară, lui Csaba i se pare uimitor că românii sunt străini de hipodroame sau sporturile călare.
\"Aici încă n-avem cultură de călărie. De exemplu, la oraş mulţi spun că nu călărasc pentru că asta e treabă de ţăran, da eu cred că asta e o ... De exemplu în Germania numai cine îşi permite poate să călărească pentru că în primul rând costă mulţi bani\", spune Simo Csaba.
Sima Csaba spune că cea mai mare problemă în România este că oamenii s-au obişnuit să nu muncească.
\"Oamenii chiar n-au bani, n-au de lucru şi cine a învăţat 20 de ani să nu lucreaze nici nu o să lucreaze. Asta e cea mai mare problemă. Avem aicea în zonă cel puţin 30 de grajduri care sunt închise şi nu se întâmplă nimic\", spune proprietarul moşiei Şoşkut din Cristuru Secuiesc.
Tot la REALITATEA.NET Magazin un alt român cu iniţiativă a transformat un grajd într-o fabrică de avioane. Vasile Pricopie construieşte avioane împreună cu o mână de oameni, toţi localnici ai satului Valea Enei. Străinii nici nu se uită la bani când văd bijuteriile create de maestru. Un avion costă în jur de 60.000 de euro, iar afacerea merge ca unsă.
REALITATEA.NET vă propune o serie de reportaje realizate în inima secuimii. În tabloul poveştilor nespuse ale secuilor au fost surprinse Şcoala, Biserica, oamenii de afaceri şi dezvoltarea turistică.