Exclusiv "Realitatea te priveşte": Guvernul Tăriceanu a dat, pe final de mandat, alte trei concesiuni
Guvernul Tăriceanu a dat, pe final de mandat, alte trei hotărâri de guvern semnate de Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian, Bogdan Găbudeanu, Attila Korody şi Varujan Vosganian. Hotărârile concesionează dreptul de exploatare petrolieră pentru o altă firmă, Zeta Petroleum, firmă care are sediul exact la aceeaşi adresă cu firma Sterling Resources şi are un capital social de 1.420 euro.
Şi aceste hotărâri au anexe secrete şi oferă drept de exploatare petrolieră în trei judeţe: Timiş, Buzău şi Mehedinţi.
"Cred că trăim într-o ţară liberă şi o companie şi o persoană pot să stea unde vor. Atâta timp cât procedura de acordare a licenţei este una transparentă, respectiv prin licitaţie, nu văd unde-i problema", a spus Dorin Marian, fostul şef al Cancelariei primului-ministru.
După pronunţarea verdictului CIJ de la Haga, reprezentanţii ANRM au declarat că primul câştigător după procesul pentru Insula Şerpilor este Midia Resources, o firmă care are dreptul să extragă acum şi din zonele câştigate în urma verdictului.
Midia Resources, firma despre care oficialii Agenţiei pentru Resurse Minerale au declarat că va deveni al treilea mare jucător de pe piaţa internă de gaze, a fost înfiinţată în 2007 cu un capital social minim de 200 de lei.
Din datele Registrului Comerţului, compania nu a avut niciodată angajaţi, administratori sau vreo cifră de afaceri. Midia Resources este deţinută de canadienii de la Sterling Resources. VEZI CINE SUNT ACŢIONARII STERLING
Firma canadiană deţine în largul Mării Negre două perimetre importante de zăcăminte: Pelican 13 şi Midia 15. Înainte disputei dintre România şi Ucraina, adică înainte de 1997, zonele au fost concesionate, prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, de la o altă companie.
În noiembrie anul trecut, fostul premier Tăriceanu a semnat un act adiţional la contractul de concesionare, pentru firma Sterling Resources, document care conţinea însă informaţii clasificate. Premierul Emil Boc a cerut declasificarea documentului. Acesta a fost făcut public şi a apărut pe siteul ANRM.
Bogdan Găbudeanu a fost demis din conducerea ANRM , iar noul director Gelu Mărăcineanu a promis desecretizarea întregului contract cu Sterling săptămâna viitoare.
Pe lângă Găbudeanu, fostul şef al ANRM, şi Dorin Marian, şeful cancelariei premierului Tăriceanu, un alt nume important în această afacere a fost cel al lui Nicolae Vidu.
Acesta este românul care apare în posturi de conducere în două firme care au afaceri cu petrol la Marea Neagră, acesta fiind atât administrator al Rompetrol Well Services SA, cât şi director general adjunct al reprezentanţei în Bucureşti al companiei canadiene Sterling Resources Limited. În cele din urmă, Vidu a demisionat pentru a elimina suspiciunile privind legăturile dintre Rompetrol şi Sterling.
Acum, un alt nume al unui administrator al companiei Rompetrol Well Services, Bogdan Popescu, apare în afacerea de concesionare de zăcăminte de către fostul guvern.
Bogdan Popescu şi Nicolae Vidu au fost numiţi în aceeaşi zi în consiliul de administraţie al Rompetrol Well Services.