MENIU

EXCLUSIV REALITATEA.NET: Microbuzele fac concurs pe şoselele din România, pentru a îmbarca mai mulţi călători

Foto: tramclub.org
Foto:

Pe ruta Drăgăşani - Băbeni - Rm. Vâlcea operează două firme de transport, Matdan şi Antares. Chiar şi patronii recunosc că şoferii se concurează pe şosea, pentru a ajunge primii în staţii şi, deci, pentru a îmbarca mai mulţi călători. În plus, patronul firmei Matdan susţine că Antares nu are licenţă de transport pe această rută.

Tragedia de la Scânteia, judeţul Iaşi, care a şocat întreaga ţară, scoate la iveală şi alte nereguli din transportul de persoane. În judeţul Vâlcea, o firmă de transport operează curse pe ruta Drăgăşani - Băbeni - Rm. Vâlcea, deşi are licenţa suspendată. Concurenţa dintre operatorul autorizat, Matdan, şi cel cu licenţa suspendată, Antares, transformă traseul în adevărată pistă de curse.

Microbuzele firmelor Matdan şi Antares au ajuns să se concureze pe traseu, punând în pericol viaţa călătorilor şi a celorlalţi participanţi la trafic! Ca şi la Scânteia, lăcomia poate produce tragedii, iar conducătorii celor două societăţi recunosc deschis acest lucru.

"Oricând poate să fie un accident. Pe traseul ăsta, Vâlcea-Drăgăşani, unde activează două firme, şoferii se aleargă, oricând se poate produce un accident. Da, oricând se poate produce", ne-a declarat directorul general Antares Transport S.A., Nistor Cărămidă.

"Şoferii se aleargă pentru călători. Dacă se întâmplă un accident, cine îşi asumă responsabilitatea? Aţi văzut ce s-a întâmplat la Iaşi!", a afirmat Daniel Matei, patronul Matdan şi vicepreşedintele Asociaţiei Transportatorilor Rutieri din Vâlcea.

Matei a mai spus că "Antares nu are licenţă de transport pe traseul Drăgăşani - Băbeni - Rm. Vâlcea", adăugând: "Cerem punerea în execuţie a sentinţei judecătoreşti din 13.08.2008, a Tribunalului Argeş".

"Antares-ul a câştigat licitaţia pentru traseul prin Băbeni pentru perioada 1.07.2008 - 30.06.2011, iar firma Matdan a contestat în instanţă şi a câştigat în baza sentinţei judecătoreşti nr. 412 din 13.08.2008", a declarat Şeful Agenţiei Transportatorilor Rutieri din Vâlcea, Florinel Butnaru, menţionând că "pe un traseu judeţean pot opera doi transportatori numai în cazul în care au câştigat licitaţia publică având aceleaşi criterii. Dar aici nu este cazul de aşa ceva."

48 de curse zilnice pentru fiecare transportator

Conform legislaţiei în vigoare, pe drumurile judeţene, pe o rută stabilită, pot opera doi operatori de transport în condiţiile în care întrunesc aceleaşi condiţii şi criterii de calitate. Legea 102/2006, OG nr. 109/2005 şi OMCT 1892/2006 modificat prin 394/25.03.2008 oferă atribuţii în licenţierea operatorilor de transport, al inspecţiei şi controlului privind activitatea de transport, iar ARR este autoritatea statului care conduce şi coordonează activiateta de transport, emiţând normele specifice activităţii de transport.

Traseul Drăgăşani - Rm. Vâlcea are 55 de kilometri, care sunt străbătuţi în aproximativ o oră şi zece minute (în condiţii de trafic legale - n. red.). Cei doi operatori pe ruta 044 au, fiecare, 48 de curse zilnice. Dimineaţa cursele sunt din 10 în 10 minute, iar în cursul zilei la intervale de 20 de minute. La un calcul simplu există 96 de curse ale celor două firme pe aceşti 55 de kilometri. Pe traseu există 22 de staţii. 

De menţionat este că există trei rute între Drăgăşani şi Rm. Vâlcea: Drăgăşani - Băbeni - Rm. Vâlcea (cod 044) - traseu în litigiu; Drăgăşani - Olanu - Rm. Vâlcea (cod 040); Drăgăşani - Glăvile - Rm. Vâlcea (cod 051).

În baza sentinţei judecătoreşti nr. 412/CA a Tribunalului Argeş, din 13.08.2008 firmei Antares Transport S.A. i se ridică licenţa de operare pe drumul 044 Drăgăşani-Băbeni-Rm. Vâlcea. Sentinţa este executorie de drept.

Fiecare dintre cei doi transportatori susţin că au dreptate. Daniel Matei prin sentinţa judecătorească obţinută în instanţă, iar Nistor Cărămidă prin declaraţia că poate pune la dispoziţie actele doveditoare pentru licenţa de transport pe acea rută a firmei Antares Transport S.A.

"Eu sunt de acord să se facă o anchetă jurnalistică, să se meargă până acolo încât să se prezinte şi la televizor", afirmă Nistor Cărămidă care susţine că are licenţă şi că poate dovedi cu acte aceste afirmaţii.

Şeful Autorităţii Rutiere Române, Râpea Vasile, nu a putut fi contactat joi pentru a da detalii despre acest caz.  

Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute un tren accelerat a spulberat un microbuz cu 16 oameni, bilanţul urcând în această săptămână la 14 morţi. Un sat întreg se află încă în doliu. Şoferul microbuzului a fost declarat vinovat pentru ucidere din culpă şi producerea unei catastrofe feroviare. Din păcate, şoferul a murit. 

Potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Rutieră Română Iaşi, Valcris Trans SRL nu are licenţă de transport în zona Scânteia, firma deţinând autorizaţiile necesare pentru efectuarea de transport persoane în zona municipiului Paşcani. Şoferul microbuzului nu avea contract de muncă cu firma ValCris şi a fost amendat de şapte ori în ultimul an.

Toate sancţiunile au fost pentru încălcarea regulilor de circulaţie. Anchetatorii susţin că în acel moment el făcea o cursă ilegală.

Mai multe articole despre:
transport pasageri călători Scânteia ARR