MENIU

EXCLUSIV REALITATEA.NET - Kaspersky şi soluţiile contra ciber-criminalităţii

Foto: www.cosmok.com

Teodor Cimpoeşu, managing director Kaspersky Lab România & Bulgaria, a declarat în exclusivitate pentru REALITATEA.NET că o soluţie antivirus eficientă nu se concentrează exclusiv pe protecţia dată de baza de date cu semnături, ci pe tehnologii proactive, cum ar fi studiul comportamentului unei aplicaţii sau metode euristice.

REALITATEA.NET: Kaspersky a luptat timp de 12 ani pentru a ajunge între primele soluţii de protecţie din lume. Cum va evolua brand-ul de acum încolo?

Teodor Cimpoeşu: În următoarea perioadă atenţia companiei se va îndrepta cu preponderenţă spre segmentul corporate. Dacă pentru consumatorii individuali putem spune că suntem soluţia favorită când vorbim de cea mai bună protecţie – cu sau fără licenţă legal achiziţionata, în segmentul corporate obiectivul este ocuparea unei poziţii de lider în următorii 3 ani, şi pentru aceasta vom avea o comunicare de marketing şi identitate a brand-ului, susţinute cu produse pe măsură, în această direcţie.


REALITATEA.NET: Cum vedeţi dezvoltarea soluţiilor de antivirus şi protecţie în general, în condiţiile în care ameniţările la adresa calculatoarelor personale cresc exponenţial de la un an la altul?

Teodor Cimpoeşu:
Kaspersky Lab a investit întotdeauna în cercetare, de aceea soluţiile noastre sunt construite pe baza unor tehnologii avansate, ce urmăresc şi vin în întâmpinarea trendurilor de evoluţie a ameninţărilor, cum ar fi HIPS sau cloud-computing, abordări folosite deja în gama de produse Kaspersky 2009. Cât despre soluţiile de securitate în general, putem spune că este nevoie de inovaţie continuă pentru a lupta împotriva noilor ameninţări care se înmulţesc semnificativ de la un an la altul.

Însă, în ziua de azi vorbim tot mai des de ciber-criminalitate, iar acest aspect ridică un subiect de discuţie mai larg: legislaţia şi reprezentanţii ei sunt limitate de aria geografică şi politică, pe când acţiunile infractorilor informatici nu ţin cont de graniţe. Pe termen lung, avem nevoie de o colaborare între mai multe state, inclusiv cu cele din care infractorii operează cel mai des.

REALITATEA.NET: Consideraţi că direcţia Microsoft de integrare nativă a cât mai multor protecţii pentru end-user, probabil şi antivirus în ediţiile viitoare a sistemelor de operare, va afecta piaţa liberă pentru soluţiile private?

Teodor Cimpoeşu: Depinde din ce perspectivă privim această potenţială evoluţie. Dacă preocuparea principală este protejarea utilizatorilor, atunci competiţia constă în fapt în a oferi cele mai bune tehnologii cu cel mai mic impact asupra experienţei de folosire a calculatorului şi prevenirea exploatării unei colecţii cât mai complete de vectori de atac, ceea ce avantajează soluţiile Kaspersky. Dacă privim din punct de vedere concurenţial, o ofertă de securitate din partea Microsoft cred că ar veni într-un format care să respecte normele americane şi europene şi, ca urmare, nu ar trebui să afecteze piaţa liberă.

REALITATEA.NET: Companiile producătoare de antiviruşi au reuşit până acum să rămână să ţină pasul cu tot ceea ce înseamnă malware. Credeţi că există pericolul ca un virus sau orice altă formă de malware (vezi isteria confiker) să afecteze milioane de calculatoare înainte ca producătorii de antiviruşi şi Microsoft să poată reacţiona?

Teodor Cimpoeşu: O soluţie antivirus eficientă nu se concentrează exclusiv pe protecţia dată de baza de date cu semnături – anume dacă nu ar exista o semnătură a unui virus foarte nou, atunci computerul ar fi infectat. Majoritatea soluţiilor curente de securitate folosesc tehnologii proactive, cum ar fi studiul comportamentului unei aplicaţii sau metode euristice, iar eficienţa lor se constituie în criterii de diferenţiere competitivă. Kaspersky Antivirus 2009 şi Internet Security 2009 sunt recunoscute pentru eficienţa analizei euristice şi împiedicarea programelor periculoase „zero day” (pentru care nu există încă semnături).

Ca şi perspectivă, trebuie să urmărim evoluţia ciber-criminalităţii, ritmul de implementare a tehnologiilor inovatoare de combatere a malware-ului de către companiile de securitate, precum şi mărimea investiţiilor în cercetare a acestora. Din acest punct de vedere, putem spune despre Kaspersky Lab că este cu un pas înainte.

Ce trebuie să înţelegem însă când vorbim despre securitate şi potenţiale incidente sunt trei lucruri: nu există protecţie 100%, securitatea informatică trebuie implementată multi-nivel, cu tehnologii adaptate perimetrului şi, nu în ultimul rând, asigurarea securităţii este un proces continuu ce trebuie să se regăsească în politicile interne ale companiei.

REALITATEA.NET: Kaspersky are deja soluţii pentru Windows şi Linux. Există în plan şi o versiune pentru Mac OS X?

Teodor Cimpoeşu:
Bineînţeles, echipele de dezvoltare lucrează în prezent la optimizarea soluţiei antivirus pentru Mac OS X, care se află în variantă beta.

REALITATEA.NET: Veţi considera şi în viitor avertizarea userilor cu privire la aplicaţii terţe, de genul Zango, considerate de multi ca fiind spyware, chiar dacă va declanşa conflicte în justiţie? Communications Decency Act este o umbrelă suficientă?

Teodor Cimpoeşu:
Citeam de curând că Zango a declarat faliment, iar între cauzele indicate de fostul CTO ca subminând încrederea partenerilor în companie se află chiar instalarea de programe fără consimţământul utilizatorilor. În acest caz particular a fost necesar să apărăm în instanţă decizia noastră de a detecta şi semnala astfel de programe. Cred că vom mai vedea cazuri similare, însă angajamentul nostru este de protecţie a utilizatorilor – cu opţiunea de a declara explicit în setările produsului că se doreşte o astfel de detecţie, care implicit este dezactivată tocmai din cauza implicaţiilor legale.

REALITATEA.NET: Care este rata de penetrare a produselor Kaspersky în Europa de Sud-Est? Criza financiară mondială a afectat şi piaţa produselor antivirus?

Teodor Cimpoeşu:
Daca în Europa Centrală şi de Vest suntem lideri de piaţa în retail, în Europa de Sud-Est evoluţia Kaspersky diferă de la o regiune la alta. Astfel, de pilda în Serbia avem o cotă de piaţă de peste 60% cu ritmuri de creştere mai moderate, pe când în România şi Bulgaria abia am stabilit prezenţă regionala şi deja am depăşit 12%, ţintind la 25-30%. Cât despre criză, vedem în ea o oportunitate de a creşte, în special pe segmentul de business, deoarece aduce o intensificare a criminalităţii informatice şi prin urmare o mai mare grijă a companiilor în a se proteja.

Mai multe articole despre:
virus criminalitate interviu antivirus Kaspersky