MENIU

Exclusiv REALITATEA.NET: Biserica Ortodoxă Română este tolerantă cu filmul care a ultragiat Vaticanul

Foto: ici.ro
Biserica Ortodoxă tolerează mai bine decât Vaticanul filmele ce contravin credinţei creştine

Biserica Ortodoxă Română nu se opune difuzării filmului ''Îngeri şi demoni'', considerat de Vatican drept ''o jignire adusă credinţei'' creştine. ''Ficţiunea nu poate să modifice credinţele religioase ale oamenilor'', spune purtătorul de cuvânt al BOR.

Reprezentanţii Bisericii Catolice au interzis accesul producătorilor filmului ''Îngeri şi demoni'' în cetatea Sfântului Scaun. ''Este o jignire adusă credinţelor noastre, la fel cum a fost şi Codul lui da Vinci'', a spus purtătorul de cuvânt de la Vatican.  Mai mult, Vaticanul a anunţat că va cere catolicilor să boicoteze acest film.

De cealaltă parte, Biserica Ortodoxă se dovedeşte a fi mult mai tolerantă cu operele care contravin Bibliei.

''Atâta timp cât este vorba de o ficţiune, atât în cazul filmului, cât şi al cărţii, ficţiunea trebuie tratată ca atare, şi anume prin ignorare. Este mai mult decât evident că atât autorul cărţii, cât şi cei care au realizat filmul au avut în vedere o nouă reţetă de succes în marketing, şi anume controversa'', a declarat pentru REALITATEA.NET purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Biserica Ortodoxă nu se teme de ficţiune. Credinţa creştină este puternică şi nu poate fi zdruncinată de literatură sau film, spun reprezentanţii BOR.

''Credincioşii au capacitatea de a discerne între ceea ce este adevăr şi ficţiune. Am constatat acest lucru în urmă cu doi ani, când a apărut cartea şi foarte mulţi tineri au discutat pe această temă cu preoţii parohi. S-a constatat maturitatea tinerei generaţii, care şi-a dat seama  că ceea ce scrie în cartea lui Dan Brown nu trebuie luat în seamă pentru că este pură ficţiune'', a mai spus preotul Constantin Stoica.

Nici criticii de film nu se pronunţă în favoarea filmului, însă susţin că gestul Vaticanului acţionează mai degrabă în favoarea peliculei.

''Toate interdicţiile astea nu duc decât la curiozitate şi la un public şi mai numeros, stârnindu-i şi pe cei care nici măcar nu s-ar deranja să vadă filmul. Pentru că dacă este la fel ca primul, adică un film foarte prost, din punct de vedere strict cinematografic, nu văd de ce (Biserica Catolică) ar trebui să îngroaşe rândurile celor care ar cumpăra bilete. E un gen de literatură la limita maculaturii, care face mult rău'', susţine criticul de film Margareta Nistor.

"Îngeri şi demoni" este continuarea filmului de succes "Codul lui Da Vinci", adaptat de asemenea dupa un roman al lui Dan Brown. 

Biserica Catolică a fost deranjată de "Codul lui Da Vinci", care sugerează că Iisus s-ar fi căsătorit în secret cu Maria Magdalena. Cu toate aceastea, dezaprobarea Bisericii a avut un efect infim asupra succesului filmului, încasările acestuia ajungând 760 milioane de dolari la nivel mondial.