EVZ: Rebeliunea din Ciad, pusă la cale în Mediaş
Războiul civil din Ciad se poartă cu arme româneşti, a dezvăluit liderul ANR, cea mai importantă facţiune rebelă de pe teritoriul Ciadului, într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei. În acest stat african, România ar putea trimite, în curând, un batalion de menţinere a păcii, în cadrul misiunii EuroFour.
Comandantul „Alliance Nationale de la Resistance” din Ciad (ANR), colonelul Mahamat Abbo Sileck, s-a plimbat, săptămâna trecută, nestingherit, prin România. Colonelul Abbo Sileck a venit cu avionul la Cluj-Napoca, apoi a plecat către Mediaş, unde a petrecut câteva zile, pentru a se îmbarca, ulterior, către Dubai.
Oficial, Mahamat Abbo Sileck s-a aflat în România în vacanţă, la invitaţia preşedintelui fondator al Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză - Roumanie - Legion Etrangere), Horaţiu Potra.
Ofiţer dintr-o veche familie africană şi cu pretenţii la pre şedinţia Ciadului, Mahamat Abbo Sileck este ferm: "tiranul" Idriss Deby, preşedintele ţării sale, poate fi răsturnat prin eforturi militare, combinate cu cele diplomatice. Salută o eventuală trimitere a unor trupe româneşti de menţinere a păcii în Ciad, deşi, la un moment dat, insurgenţii din subordinea sa ar putea intra în conflicte deschise cu militarii europeni.
Liderul rebelilor din Ciad are încredere oarbă în militarul român Horaţiu Potra care i-a protejat şi instruit trupele în Republica Centrafricană
"Am venit să-mi văd un prieten vechi!", aşa şi-a motivat colonelul Abbo Sileck vizita în România.
Arme româneşti, în războiul din Ciad
În războiul civil din Ciad sunt folosite mitraliere fabricate în România, scrie Evenimentul Zilei. Circuitul armelor îşi are originile în acordurile comerciale încheiate de regimul ceauşist cu cel al lui Muammar Ghaddafi, dictatorul Libiei. Automatele kalaşnikov (patent sovietic) produse la Cugir au fost iniţial vândute Libiei.
Ulterior, ţara nord-africană a înarmat trupele rebele din Ciad cu arsenalul cumpărat din România comunistă. Colonelul Mahamat Abbo Sileck spune: "Ştiu că avem multe arme din Europa de Est. Există o filieră prin care armele din Est au ajuns în Ciad, şi anume Libia. Libia i-a dat arme actualului preşedinte Idriss Deby, când acesta era în opoziţie. Sunt arme ruseşti şi din Estul Europei. Kalasnikov, 45 de mm... Sunt luate din Libia. Le utilizează atât Deby, cât şi rebelii care, de fapt, sunt foşti militari din armata lu Deby. Nu sunt oameni care s-au născut ieri, sunt foşti militari din armata lui Deby".