MENIU

Europa a respins un vaccin contra H1N1 sub formă de spray nazal

Foto: ksl.com

Vaccinul sub formă de spray nazal, FluMist, a fost acceptat fără probleme în SUA, însă nu a fost autorizat în Europa.

FluMist este de fapt vaccinul contra gripei AH1N1 despre care se vorbeşte cel mai mult în Statele Unite. Vaccinarea a pornit la începutul lunii octombrie şi deja i-a eclipsat pe toţi concurenţii săi, întrucât este singurul vaccin anti H1N1 administrat sub formă de spray nazal. Celelalte sunt injectate pe cale intramusculară.

Produs în Philadelphia de firma MedImmune, FluMist a fost primul vaccin gata pentru distribuţie în SUA, iar guvernul a comandat 40 de milioane de doze.

Vaccinul sub formă de spray nazal este foarte bine cunoscut în SUA. A fost autorizat în 2003 împotriva gripei sezoniere, de către FDA, Agenţia americană a medicamentelor şi securităţii alimentare. Pe 15 septembrie 2009 a fost autorizat şi în lupta contra H1N1, pentru persoanele cu imunitate crescută, cu vârste între 2 şi 49 de ani.

Originalitatea lui FluMist nu constă în modalitatea sa de administrare, ci în proveninenţa sa. Contrar concurenţilor săi care sunt produşi din viruşi inactivi (omorâţi), acesta este dezvoltat din vaccinuri active atenuate, LAIV (Live Attenuated Influenza Vaccine). Din această cauză poate provoca rinite, dureri de cap şi stări de vomă la copii, şi "uşoare" simptome gripale la adulţi.

Autorităţile sanitare europene nu au vrut să autorizeze FluMist în ciuda acceptării sale în SUA. Vaccinul pune probleme de securitate virală, mai ales în ce priveşte stabilitatea, au apreciat cercetătorii europeni.

"Virusul a fost atenuat de o serie de mutaţii dar producătorul nu ne-a dat suficiente garanţii asupra stabilităţii acestor mutaţii", a precizat Bruno Lina, un cercetător din Lyon, Franţa.