MENIU

Eurobarometru: Optimismul românilor scăzuse, în octombrie, cu 15% din cauza crizei economice

Foto: gandul.info

România a suferit "un cutremur social de gradul zece la nivelul stării de spirit pozitive", înregistrând o scădere de 15 puncte procentuale, de la 44% în primăvara 2008, la 29% în toamna 2008, a declarat Dumitru Sandu, autorul raportului naţional al Eurobarometrului 70.

Starea de opinie a românilor s-a schimbat fundamental din martie 2008 până în octombrie 2008, potrivit Eurobarometrului 70, înregistrându-se cele mai puternice variaţii din ultimii cinci ani. Astfel, dacă în primăvară, 44% dintre români credeau că vor trăi mai bine în următoarele 12 luni, în octombrie, doar 29% îşi menţineau această părere. La nivel european, scăderea nu este atât de mare, optimismul fiind de 32% în martie şi de 24 % în octombrie.

"Acestea sunt, foarte probabil, ecouri sociale ale crizei manifestate iniţial în ţările occidentale", a spus sociologul Dumitru Sandu, cel care a interpretat datele Eurobarometrului.

România se situează pe locul al patrulea în UE, din punct de vedere al optimismului, fiind devansată de Suedia (38%), Danemarca (34%) şi Franţa (30%), dar depăşind Marea Britranie (28%).

Din datele studiului reiese că şi optimismul financiar al românilor a avut de suferit. Astfel, ponderea celor care apreciază că situaţia financiară a gospodăriei proprii va fi mai bună în următoarele 12 luni se reduce de la 40% în martie 2008 la 28% în octombrie.

România rămâne, de asemenea, una dintre ţările cu un nivel redus al satisfacţiei de viaţă, aceasta atingând numai 47%, în timp ce în Polonia ajunge la 76%, în Cehia şi Spania la 83%, în Franţa la 80%, în Italia la 63%, iar în Germania la 85%. Pe de altă parte, Bulgaria şi Ungaria înregistrează o satisfacţie mai scăzută decât România, cu 38%, respectiv 46%.

Întrebat cum arată optimismul românului de rând în prezent, spre deosebire de octombrie 2008, momentul la care a fost realizat studiul şi când România nu era încă atât de afectată de criză, Dumitru Sandu a spus că "situaţia ar arăta în momentul de faţă mult mai prost". "În România nu am avut (în octombrie 2008 - n.red.) reacţie la criză, ci reacţie la un anunţ de criză. Acum am avea reacţie la criza efectivă", a explicat sociologul.

Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, instituţia care a comandat raportul naţional al Eurobarometrului pentru România, a fost de acord că în prezent, situaţia ar arăta şi mai rău. "Între timp a apărut criza gazelor, care a avut un efect psihologic asupra românilor, la care se adaugă şi perspectiva faptului că multe promisiuni electorale nu vor fi respectate", a punctat Idu.

În ceea ce priveşte siguranţa locului de muncă, 28% dintre români consideră că aceasta va fi mai proastă în următoarele 12 luni, faţă de 24% în martie 2008, ceea ce nu este o diferenţă substanţială. De altfel, românii erau, în octombrie 2008, printre cei mai puţin îngrijoraţi din UE, unde media celor care credeau că situaţia locurilor de muncă va fi mai proastă era de 53%. Una dintre cele mai îngrijorate ţări era Ungaria, cu 70%. Pe de altă parte, bulgarii, similar cu românii, erau numai în proporţie de 21% îngrijoraţi.

În schimb, 20% dintre românii chestionaţi sunt îngrijoraţi de situaţia economică a UE, în creştere cu 11% faţă de martie 2008, iar 31% faţă de situaţia ecomomică a României.

Eurobarometrul a fost realizat la cererea Comisiei Europene pentru cele 27 de state membre ale UE şi cele trei candidate, Turcia, Croaţia şi Macedonia. Pentru România, datele au fost culese în perioada octombrie-noiembrie 2008, pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1053 de persoane de 15 ani şi peste.