Este acesta craniul Cleopatrei? Cercetătorii au descoperit posibilele rămăşiţe ale reginei - GALERIE FOTO
Un craniu de femeie, exhumat din apropierea Alexandriei, ar putea aparţine celebrei regine din Egipt, Cleopatra. O descoperire care, dacă se adevereşte, ar putea fi cea mai importantă de când a fost găsit mormântului lui Tutankhamon, în 1922.
Luna trecută, când a fost lansată căutarea rămăşiţelor Cleopatrei, arheologul Zahi Hawass era extrem de optimist, sperând ca va face o descoperire semnificativă.
"Ar putea fi cea mai importantă descoperire din secolul al XXI-lea. Acest loc este perfect pentru găzduirea corpurilor Cleopatrei şi a lui Marc Antoniu", a spus Hawass.
Oamenii de ştiinţă încă nu au confirmat că craniul găsit de echipa lui Hawass aparţine celebrei regine, întrucât mai au de efectuat teste.
Resturile unui corp, descoperit în apropierea craniului, trebuie să treacă şi ele de anumite teste, pentru a afla mai multe detalii asupra originii lor.
Consiliul superm al antichităţilor egiptene a explicat că în luna februarie au fost identificate trei situri, în timpul unui sondaj radar al subsolului. Printre ele, un sit din apropierea lacului Mariut, construit în timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea, adăposteşte oasele cercetate.
Cercetătorii au început să spere la descoperirea mormintelor celor doi amanţi anul trecut, când au descoperit în situl respectiv o statuie de bronz a zeiţei Afrodita, capul unei statui din alabastru a reginei Cleopatra, o mască despre care se crede că aparţine lui Marc Antoniu şi o statuie fără cap din epoca Ptolemeilor.
Expediţia a descoperit şi 22 de monede cu faţa Cleopatrei gravată pe ele.
Dr. Hawass a declarat că statuia şi monedele, care arată o faţă atractivă, demolează o teorie recentă potrivit căreia Cleopatra era urâtă.