MENIU

Eroii şi sociopaţii se aseamănă între ei

Pompierii pot trece cu uşurinţă din postura de eroi în cea de anti-eroi

Din punct de vedere comportamental, eroii şi cei înclinaţi să facă fapte bune au multe lucuri în comun cu sociopaţii, arată un studiu recent.

Suntem obişnuiţi să privim eroii ca pe o rasă aparte. Sunt oameni cu un altruism ieşit din comun şi cu o atenţie deosebită faţă cei din jur, dusă uneori la extrem. De cealaltă parte, sociopaţii au un set de trăsături complet opuse: egoism radical, controlul aproape imposibil al impulsurilor, lipsa de respect faţă de reguli şi nici un fel de conştiinţă.

Între personalităţile extrem de altruiste şi cele sociopate pare să fie, totuşi, o legătură destul de strânsă, arată un studiu realizat la Universitatea din Iowa.

Deşi personalitatea este o trăsătură care se moşteneşte în mare măsură, acelaşi material genetic aranjat în mod diferit poate da naştere uneori unor fenotipuri complet diferite precum individul extrem de bun şi individul extrem de rău.

În acest sens, cercetătorii americani au oferit ca exemplu pentru teoria lor momentul 11 septembrie, când pompierilor rămaşi să stingă focul din clădirile ameninţate cu prăbuşirea li s-a ordonat să se retragă. Mulţi dintre aceşti salvatori de vieţi au refuzat ordinele şi au pierit în flăcări. Deşi par genul de acţiuni specifice unor eroi, cercetătorii de la Universitatea din Iowa se întreabă: \"Luaţi în considerare tipurile de reguli pe care aceşti eroi le-au încălcat. Aceştia ar putea fi percepuţi nu doar ca periculoase, ci şi ilegale\".

Mai multe articole despre:
erou studiu comportament altruism