MENIU

Episcopia Romanului şi Bacăului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie

Foto: wikimedia.org
Mare Sărbătoare astăzi în inima Moldovei unde se oficiază Festivitatea de proclamare şi ridicare a Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului.

Mare Sărbătoare pe 13 septembrie în inima Moldovei unde s-a oficializat Festivitatea de proclamare şi ridicare a Episcopiei Romanului la rang de Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului.

Episcopia Romanului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului printr-o hotărâre adoptată de Sfântul Sinod. În urma acestei decizii, Preasfinţitul Părinte Eftimie va purta titulatura de Înaltpreasfinţitul Eftimie, în timp ce PS Ioachim Băcăuanul a fost promovat la rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei nou-înfiinţate.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu PF Daniel.

La cele 32 de mănăstiri aflate în subordinea Episcopiei Romanului au fost pregătite pachete cu alimente pentru credincioşii care au participat la ceremonia religioasă. În nicio parohie din Roman nu s-au oficiat, duminică, slujbe religioase, preoţii fiind prezenţi la Roman.

Episcopia Romanului are o vechime de peste 600 de ani, fiind înfiinţată în vremea domnitorului Alexandru cel Bun şi a fost pomenită în documente din secolul al XV-lea ca Mitropolia Ţării de Jos, Mitropolia din Târgu Roman sau Arhiepiscopia din Ţara de Jos.

Potrivit Sfântului Sinod, la eparhia din Roman au păstorit, de-a lungul timpului, ierarhi care au avut contribuţii importante în promovarea culturii, spiritualităţii şi vieţii bisericeşti moldave, unii dintre aceştia fiind şi canonizaţi.

PF Daniel a efectuat în perioada 7 - 13 septembrie o vizită canonică în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la doi ani de când a fost ales la conducerea bisericii ortodoxe române. Pe parcursul vizitei, care a cuprins judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău, PF Daniel a sfinţit mai multe lăcaşe de cult, a vizitat mănăstiri şi a oficiat, alături de un sobor de preoţi, Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Roman, eveniment urmat de festivitatea de ridicare în rang a Episcopiei.

 

Mai multe articole despre:
Bacău Traian Băsescu Arhiepiscopie român Episcopie