MENIU

Emil Hurezeanu: Drum fără pulbere

Foto: Cotidianul

Un forum economic Uniunea Europeană-Rusia, desfăşurat în ultimele două zile la Bucureşti, ne oferă prilejul revederii traseului Bucureşti-Moscova. Reuniunea de la Bucureşti este datorată Institutului de Studii Est-Europene din Polonia.

România şi Polonia sunt cele mai mari şi mai importante ţări euroatlantice de la periferia estică a comunităţii occidentale, ale căror relaţii sensibile şi problematice cu Federaţia Rusă pot fi mereu comparate în ultimele decenii. Faptul că Polonia a propus România pentru o astfel de întâlnire poate să fie tradus şi în felul următor: noi, polonezii, avem, ca şi voi, românii, o istorie nefericită în relaţiile cu ruşii. Spre deosebire de voi însă, noi am depăşit faza acută a diferendelor, şi în zona relaţiilor economice, şi în cea a relaţiilor diplomatice. Suntem prea împovăraţi de amintiri dureroase, flancaţi între Germania şi Rusia, ca să nu fim optimişti şi pragmatici în legăturile prezente cu aceste ţări.

Impresia noastră este că România n-a depăşit faza de ignorare reciproc dezavantajoasă şi chiar de regres în relaţiile cu Rusia. E deci momentul să ne întâlnim, estici şi vestici, români, polonezi şi ruşi, la Bucureşti, pentru că orice mic pas înainte e mai bun decât doi paşi înapoi.

 

Citeşte mai mult în Cotidianul 

Mai multe articole despre:
Moscova UE România forum