MENIU

Emil Boc spune că asumarea răspunderii pe coduri depinde de discuţiile de luni din coaliţie

foto: NewsIN

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Galaţi, că o decizie referitoare la asumarea răspunderii Guvernului pe codurile civil şi penal va fi luată în funcţie de rezultatul discuţiilor programate luni în coaliţia PDL - PSD, transmite corespondentul NewsIn.

"O decizie se va lua în funcţie de discuţiile din coaliţie, este o hotărâre care trebuie luată aici în primul rând. În funcţie de rezultatele acestor discuţii, care vor avea loc luni, vom lua o decizie", a afirmat primul-ministru.

Premierul a adăugat, totuşi, că "este posibil ca formularea de asumare a răspunerii pe coduri să fie făcută chiar săptămâna viitoare".

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat sâmbătă, pentru NewsIn, că va avea loc o nouă întâlnire a subcomisiilor de Coduri cu ONG-urile, pentru a dezbate amendamentele acestora, următorul pas procedural fiind al premierului Boc, care ar putea formula miercuri scrisoarea de asumare. Ponta a precizat că întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile ar urma să aibă loc marţi, în ce priveşte dezbaterea Codului penal.

Membrii Comisiei speciale de analiză a Codurilor civil şi penal au avut pe 26 mai o primă întâlnire cu ONG-urile unde au discutat pe marginea celor două proiecte de Coduri, depuse sub formă de iniţiative legislative, fără însă a ajunge la un rezultat. Disputa a început în momentul în care parlamentarii din Comisie le-au solicitat reprezentanţilor ONG-urilor ca în cadrul discuţiilor să se atingă probleme punctuale şi să se intre pe discuţii pe fond, pentru a se vedea care articole stârnesc nemulţumirile societăţii civile.

"Ne-ar ajuta mult mai mult dacă aţi vorbi despre textele depuse ca iniţiative legislative, despre articole concrete cu care aveţi probleme", a afirmat deptuatul UDMR, Marton Arpad. În acelaşi sens, preşedintele Comisiei speciale pentru Codul civil, deputatul Daniel Buda, a reamintit celor prezenţi că pot depune amendamente la Comisiile juridice ale celor două Camere.

Liderii Coaliţiei PDL-PSD au stabilit pe 18 mai ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe cele două Coduri - penal şi civil - la începutul lunii iunie, urmând ca între timp să aibă loc întâlniri cu reprezentanţii societăţii civile şi cu toti cei interesaţi. Liderii coaliţiei i-au mandatat pe Victor Ponta şi Daniel Buda să se ocupe de armonizarea tuturor punctelor de vedere.