MENIU

Emil Boc: Sistemul actual de pensii pune în pericol plata pensiilor pe termen mediu şi lung

Foto:comunicatemedia.ro

Premierul Emil Boc a declarat pe 9 octombrie după discuţiile pe care le-a avut la Ministerul Muncii cu sindicatele şi ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, că dacă s-ar merge în continuare pe actualul sistem de pensii ar fi pusă în pericol plata pensiilor pe termen mediu şi lung.

"Anul acesta, de exemplu, luăm 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat şi îi trecem la bugetul de pensii ca să putem să plătim pensiile, iar această sumă va creşte în continuare în anii următori dacă nu se realizează o reformă a sistemului de pensii, adică să putem plăti pensiile românilor din ceea ce se adună la pensii. Deci este obligatoriu să putem face acest lucru", a precizat Boc.

El a adăugat că "instituirea principiului contributivităţii este, de fapt, cheia acestei legi". "Fiecare contribuie la sistemul de pensii şi primeşte o pensie mai mare sau mai mică, în funcţie de contribuţia pe care a adus-o la bugetul de pensii. De aceea noutatea majoră a proiectului o constituie faptul că se recalculează acele pensii care astăzi nu au la bază principiul contributivităţii şi aici mă refer la pensii de lux, care vor fi recalculate. Am eliminat salariile bugetarilor de lux şi am rezolvat problema bugetarilor de lux pe de o parte atunci când am desfiinţat salariile de 30.000 euro ale şefilor de agenţii, iar odată cu legea salarizării unitare am pus capăt acestei practici a bugetarilor de lux stabilind  o ierarhie de la 1 la 12", a mai spus Boc.

Premierul a mai spus că prin noua lege a pensiilor îşi propune să elimine abuzurile din sistem şi a dat exemplul pensiilor de invaliditate care nu sunt acordate mereu numai celor care le merită.

Prim-ministrul a criticat Parlamentul care "a sfidat voinţa cetăţenilor de a avea o lege curată şi cinstită a pensiilor şi a amânat asumarea răspunderi pe legea pensiilor propusă de Guvern". Cât priveşte acordul cu FMI, premierul a precizat că "Guvernul, până în acest moment, şi-a îndeplinit angajamentele, urmând ca şi pe viitor acestea să fie respectate".

Mai multe articole despre:
sindicate salarii pensii fonduri Emil Boc Gheorghe Pogea