Realitatea.net
MENIU

Emil Boc s-a întâlnit, vineri, cu miniştrii Pogea, Blaga şi Niţă

Emil Boc s-a întâlnit, vineri, cu miniştrii Gheorghe Pogea, Vasile Blaga şi Constantin Niţă, pentru discuţii pe tema restructurării agenţiilor guvernamentale. Tot vineri, premierul s-a întâlnit şi cu reprezentanţii mediului de afaceri din România.

Guvernul va stabili standarde de cost - reprezentând sumele considerate ca fiind optime pentru funcţionarea instituţiilor publice - şi pentru ministere, după ce premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că măsura se va aplica la nivelul primăriilor.

"Adică ce-şi poate permite statul să finanţeze, de la primăria sub 1.000 de locuitori, până la un minister cu 2.000-3.000 de angajaţi, să spună care este optimul de funcţionare, care este personalul necesar şi, de asemenea, să spună ceea ce nu este necesar", a declarat premierul Emil Boc, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, care a avut loc, vineri, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a precizat că sunt instituţii publice unde aparatul de lucru s-a dublat între 2005 şi 2009, iar alte instituţii "funcţionează cu un număr redus de personal, deşi au mai mult de lucru".

Guvernul va stabili, până la 15 septembrie, standarde de cost pentru primării - respectiv sumele pe care statul le consideră optime pentru funcţionarea acestora - în funcţie de dimensiunea unităţii administrative, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

"Pe componenta descentralizării am decis, astăzi (miercuri n.r.), ca, până în 15 septembrie, ministerele Finanţelor, Internelor, Muncii şi Justiţiei să pregătească standardele de cost pentru administraţia publică. Dacă există unele reduceri ale cheltuielilor cu personalul la nivel central, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în ţară, la foarte multe structuri administrative", a declarat Boc. El a precizat că, în structurile meţionate, "criza încă nu a atins".

Potrivit premierului, standardele de cost vor fi stabilite raportat la dimensiunea unităţii administrative. "O primărie până la 1.000 de locuitori: ce personal obligatoriu trebuie să aibă şi pe care statul se obligă să-l plătească. Dacă tu vrei să îţi mai angajezi în plus  - am văzut azi că cineva şi-a angajat soacra - îţi angajezi pe banii tăi, sau dacă ai resurse suplimentare, dar nu pe banii publici!". Alte standarde se vor referi la primăriile cu până la 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 şi 300.000 de locuitori, a precizat Boc.

În urma şedinţei de Guvern de miercuri, s-a decis ca, pentru o parte dintre agenţiile guvernamentale să se aplice desfiinţarea, pentru altă parte să se aplice desfiinţarea prin trecerea lor în structura ministerelor, dar şi comasarea, în cazul altora, într-o formă riguroasă, prin preluarea, într-una singură, a două sau trei structuri existenţe în momentul de faţă, a anunţat premierul Emil Boc.

"Există agenţii guvernamentale unde încă nu se simte niciun fel de criză", a spus premierul. Astfel, "avem agenţii unde salariul conducătorului auto este de 41 de milioane de lei. Aici vă asigur că vom lua acele decizii pentru ca şi aici lucrurile să fie aduse sub control, iar salarizarea să fie decentă, pe măsura muncii pe care o prestează. Este vorba de acele agenţii care prestează servicii fiind cu statut de monopol. Asta înseamnă că nu mai există un alt serviciu, un alt Inspectorat de Stat în Construcţii, de exemplu, sau o altă agenţie de Cadastru. Sunt singurele autorităţi care ele impun taxele prin lege, ele le încasează, ele le cheltuiesc", a explicat Emil Boc.