MENIU

Emil Boc: Românii de bună credinţă din Italia nu trebuie să sufere

Foto: NewsIn
Boc: Românii din Italia, care sunt de bună credinţă, nu trebuie să sufere din cauza unor persoane certate cu legea

"Autorităţile române se preocupă să ofere siguranţă cetăţenilor români aflaţi în Italia, iar românii de bună credinţă din Peninsulă nu trebuie să sufere din cauza unor infractori", a afirmat Emil Boc. Premierul a anunţat că i-a mandatat pe miniştrii de Externe, Interne şi Justiţie să poarte discuţii cu autorităţile italiene pentru ca situaţia din Italia să rămână sub control.

"Un infractor, oricare ar fi el, să nu atragă sancţiuni sau oprobiul public pentru toţi ceilalţi. Românii din Italia care sunt de bună credinţă îşi văd de treaba lor şi nu trebuie să sufere pentru că există persoane certate cu legea penală. Autorităţile statului român se preocupă să ofere siguranţă cetăţenilor români în Italia”, a spus premierul.

Acesta a adăugat că miniştrii Cristian Diaconescu, Dan Nica şi Cătălin Predoiu au fost mandataţi să discute cu oficialităţile italiene despre cazurile în care cetăţeni români sunt implicaţi în infracţiuni, încercându-se evitarea vinei colective a tuturor conaţionalilor noştri în Peninsulă.

"Am mandatat miniştri ai Cabinetului - ministrul de Externe, ministrul de Interne şi de Justiţie-  să aibă discuţii cu oficialităţile italiene, pentru ca un infractor să nu atragă oprobriul public pentru toţi românii care se află în Italia. Românii nu trebuie să sufere în Italia pentru că există un infractor acolo. Infractorul, oricare ar fi el, din orice ţară, trebuie sancţionat potrivit legii penale, iar ceilalţi români trebuie să beneficieze de protecţie şi siguranţă pentru că asta înseamnă Uniunea Europeană”, a mai declarat premierul Boc.

Şeful Executivului a explicat că România nu încurajează vina colectivă şi că peste tot în lume există infractori, de diferite etnii, iar românii sunt şi ei cetăţeni europeni.

"Nu vom încuraja nicăieri şi niciunde vina colectivă pentru faptul că unii săvârşesc fapte penale. Infractori sunt peste tot în lume, de toate culorile şi de toate etniile, ei trebuie sancţionaţi, nu blamată o comunitate în ansamblul ei. Autorităţile române au sub control  relaţia cu oficialităţile italiene pentru ca lucrurile să rămână în normalitate în cadrul european. Suntem cetăţeni europeni, trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, iar bătălia împotriva infractorilor trebuie să fie comună indiferent de etnia infractorilor”, a precizat Emil Boc.

Primul-ministru a asistat, în cadrul Sărbărilor Zăpezii de la Băişoara, la proba de tras la ţintă cu puşcă de paintball, de pe schiuri, şi a tras la ţintă, reuşind să nimerească de câteva ori.   

Mai multe articole despre:
români Italia Emil Boc infractor