Emil Boc nu renunţă: Guvernul va iniţia un proiect de lege pentru a interzice cumulul veniturilor
"Cei care îşi pierd privilegiile fac presiuni să se permită cumulul pensie-salariu", a declarat premierul Boc după anunţarea deciziei CCR. Emil Boc a declarat că Guvernul este hotărât să ducă mai departe bătălia împotriva salariilor şi pensiilor de lux şi susţine că a discutat deja cu PSD despre acest lucru.
Emil Boc a declarat că este hotărât să ducă mai departe această bătălie şi că în perioada mandatului său nu va accepta "dezmăţul pe banii publici".
"Nu este normal ca cineva să cumuleze şi pensie şi salariu", a adăugat Boc care este de părere prin această ordonanţă nu s-a restrâns dreptul la muncă.
"Trebuie curmat ceva nedrept şi nesimtit, nu este normal ca o persoană să cumuleze şi pensie şi salariu şi să sponsorizăm lunar persoane cu sute de milioane de lei pe lună", a mai spus premierul.
Premierul Boc a promis că Guvernul va iniţia un proiect de lege care să interzică cumulul salariu - pensie în sistemul bugetar şi va cere dezbaterea acestui proiect în Parlament în procedură de urgenţă.
Emil Boc a mai declarat că persoanele care şi-ar pierde privilegiile în urma aplicării Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul a interzis cumulul salariului de la stat cu pensia au făcut şi fac în continuare presiuni pentru ca actul normativ să nu intre în vigoare.
"Cei care pierd privilegiile nu stau linştiţi şi exercită presiuni pe toate canalele", a spus premierul în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.
Boc a anunţat că Guvernul va elabora un proiect de lege care va prelua prevederile din OUG 230/2008, susţinând că CCR a declarat ordonanţa neconstituţională pe motiv de formă, pentru că Executivul nu avea dreptul să emită o Ordonanţă de Urgenţă în acest caz. El a precizat că Executivul va cere Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege, care urmează să fie promovat în Guvern într-o şedinţă viitoare.
"Deşi îmi este greu să accept şi să înţeleg decizia CCR, ea va fi respectată. Rămân la părerea mea, că nu am restrâns dreptul la muncă, ci dezmăţul pe bani publici. (...) Guvernul este hotărât să ducă mai departe bătălia împotriva salariilor şi pensiilor de lux. Voi merge până la capăt, astfel încât o astfel de soluţie să reglementată în România", a spus el.
Şeful Executivului a precizat că există 2963 de pensionari din magistratură, dintre care 304 cumulează în prezent pensia cu salariul. Boc a mai spus că pensia medie din magistratură - cea acordată în baza legii speciale - este de 4698 de lei însă, dacă magistraţii ar fi primit pensii în baza cotizaţiilor, aceastea ar fi avut o valoare medie de 1306 lei.
CSM a stabilit că 29 de magistraţi cumulează pensia cu indemnizaţia de magistrat, a precizat CSM, luni, printr-un comunicat, în care arată că 0,44% din totalul magistraţilor intră sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 230/2008. Din cei 29 de magistraţi care cumulează pensia cu indemnizaţia de magistrat, 13 sunt judecători, 10 sunt procurori şi 6 magistraţi asistenţi.
CSM precizează că la începutul anului 2009 funcţionau efectiv în sistemul judiciar românesc 4142 judecători şi 2310 procurori. Potrivit comunicatului remis luni, Consiliul Superior al Magistraturii a informat sistemul judiciar despre obligaţia magistraţilor care, la data intrării în vigoare a acestui act normativ, cumulează pensia cu indemnizaţia cuvenită pentru exercitarea funcţiei de magistrat, de a opta între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.
În cadrul aparatului administrativ al Consiliului Superior al Magistraturii există 8 angajaţi aflaţi sub incidenţa O.U.G. nr. 230/2008.
Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului.