MENIU

Emil Boc: Guvernul a trecut printr-un moment în care nu a fost departe de a nu putea plăti salariile şi pensiile

Foto: pitesteanul.ro
Termenul pentru finalizarea legii salarizării unice este 30 iunie
Emil Boc a precizat că plata salariilor şi pensiilor s-a făcut din banii de la buget

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că Guvernul a trecut printr-un moment dificil la sfârşitul lunii aprilie, ajungând într-un moment în care "n-a fost departe" de a nu putea plăti salariile şi pensiile. Boc a mai spus însă că "vârful acela" a fost depăşit şi că speră să nu mai apară altul.

Întrebat dacă a existat pentru Guvern un pericol real de a nu putea plăti salariile şi pensiile, premierul Emil Boc a răspuns că un astfel de moment nu a fost departe: "N-am fost departe, la sfârşitul lunii aprilie. Am depăşit momentul, vârful acela, sper să nu mai apară altul".

Emil Boc a precizat că plata salariilor şi pensiilor s-a făcut din banii de la buget, fără ca Guvernul să iasă din deficitul bugetar prevăzut.

Premierul a spus că Guvernul ar putea accepta creşteri ale salariilor şi pensiilor mici, în a doua parte a anului, dacă vor apărea "consecinţe în plan material la buget" a măsurilor luate de Guvern.

Emil Boc a spus că ar fi putut trece în acordul cu FMI, la negocieri, o serie de concedieri, dar că Guvernul nu doreşte acest lucru, ci păstrarea locurilor de muncă. "N-am ales în soluţia cu FMI concedierea. Puteam să punem 100.000 de oameni în stradă prin negocierile cu FMI", a spus Boc.

Legea salarizării unice va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010 

Guvernul vrea să îşi asume răspunderea pe legea salarizării unice. Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că, după adoptarea legii, se vor elimina discrepanţele din sistemul public de salarizare. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

"Legea salarizării unice nu a fost făcută timp de 18 ani în România, pentru că toată lumea a vrut să aibă o lege pentru categorii privilegiate. Guvernul acesta are şansa istorică să facă această lege", a spus Emil Boc, precizând totodată că această lege trebuie făcută pentru că "rezolvă probleme scadente din punct de vedere moral, legal şi salarial". 

Acesta a afirmat că termenul pentru finalizarea legii este 30 iunie şi că discuţiile cu partenerii sociali sunt acum în plină desfăşurare.

Legea ar urma, potrivit primului ministru, să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010, pentru a fi cuprinsă în viitoarea proiecţie bugetară.

"Dacă reuşim până în 30 iunie să facem legea, eu voi propune partenerilor de coaliţie să ne angajăm răspunderea pe această lege", a mai spus Boc.

"Filozofia legii este următoarea: va avea loc o creştere accelerată a salariilor pentru acele categorii sociale care sunt la baza piramidei - profesori, medici, funcţionari publici - de la 1 ianuarie, adică pe proiecţia bugetară următoare", a spus Emil Boc.