Emil Boc: Dacă nu depunem banii de la FMI la BNR, riscăm să avem un euro cotat la 6 lei
"Valoarea împrumutului de la FMI va fi de 20 de miliarde de euro, iar 13 miliarde de euro se vor duce la BNR, şi tot Banca Naţională a României va returna banii. Aceşti bani se duc la bancă pentru a controla depozitele bancare şi pentru a consolida cursul euro-leu. Dacă nu am solicita acest împrumut de la FMI şi dacă nu am depune această sumă la bancă, riscăm ca, pe viitor, să avem un curs euro-leu de 5 sau 6 lei pentru un euro", a afirmat Emil Boc în cadrul unei emisiuni de la postul naţional de televiziune.
Emil Boc a explicat, marţi, de ce are nevoie România de împrumutul de la FMI.
"Comisia Europeană nu acordă niciunui stat finanţare dacă acel stat nu are şi un acord cu FMI. România are nevoie de aceste acorduri pentru a preveni, nu pentru că suntem într-o situaţie dificilă, iar cu împrumutul pe care îl facem la FMI, îi vom ajuta pe românii care au credite la bănci. Vă daţi seama ce ar fi însemnat un salt la creditele în euro de la 4,2 lei la 6 lei pe euro",a afirmat Emil Boc.
Premierul Emil Boc a explicat cum vor fi folosiţi şi restul banilor împrumutaţi
"Restul de bani vor fi repartizaţi astfel: cinci miliarde de euro vor merge la Ministerul Finanţelor, la Trezorerie. Aceşti bani sunt necesari acolo, pentru ca taxele din România să nu fie mărite şi pentru a nu mări deficitul bugetar. Mai grav este că şi în anul 2008, un an prosper pentru România, am avut un deficit de 5,2%. Restul de două miliarde de euro vor pleca la băncile comerciale din România, pentru ca agenţii economici să poată solicita credite pentru a face investiţii. Acest împrumut de la FMI are ca scop stabilizarea cursului leului şi încurajarea investiţiilor", a explicat premierul.
Primul ministru a confirmat faptul că FMI nu vrea să intervină asupra măsurilor sociale
"România nu a fost cu apa la gură, nu a fost într-o situaţie disperată şi, dacă nu ar fi semnat acordul cu FMI, ar fi ajuns în colaps. E doar un împrumut de siguranţă. De aceea cei de la FMI au fost mai permisibili şi mai relaxaţi. Un exemplu concret în acest sens. De mâine, niciun pensionar din România nu va avea o pensie mai mică de trei milioane de lei vechi, dar pentru asta, Guvenul s-a gândit să reducă din cheltuielile din vârful piramidei. Guvernul ar vrea să fie mai darnic cu pensionarii, să fie la fel de darnic precum Moş Crăciun, dar atât poate să ofere acum, în această situaţie de criză", a declarat primul ministru al României.
Premierul a explicat modul în care Guvernul va face restructurări bugetare la nivelul agenţiilor guvernamentale
"Cei care taie frunză la câini în agenţiile guvernamentale vor pleca, indiferent de acea clientelă politică ce i-a plasat în acele posturi. E necesară comasarea agenţiilor pentru reducerea cheltuielilor", a arătat Emil Boc.
"Guvernul nu are nimic cu funcţionarii mici şi foarte mici. Guvernul are în vedere funcţionarii cu salarii mari din vârf. Obiectivul Guvernului nu este de a da oameni afară, ci de a face economii. Mai bine îngheţăm salariile decât să dăm oameni afară", a spus Emil Boc.
Emil BOC: Se vor mări salariile mici şi după acordul cu FMI
"Se vor mări salariile şi după împrumutul cu FMI, dar numai salariile mici şi foarte mici, şi asta numai dacă facem economii, ceea ce am şi făcut pentru că am îngheţat salariile a peste 7.000 de demnitari", a declarat Emil Boc.
Emil Boc: Pentru anul acesta, Guvernul şi-a planificat circa 500.000 de şomeri
"În cadrul negocierilor cu FMI, ne-am planificat circa 500.000 de şomeri, asta înseamnă că avem un buget pregătit special pentru măsurile sociale. Mai mult, în cazul şomajului tehnic, ne-am gândit să majorăm perioada de şomaj cu încă 3 luni, iar în această perioadă vrem ca atât angajatorul, cât şi cel angajat să nu plătească acele contribuţii la stat pentru a rămâne lipit de locul său de muncă şi pentru a se întoarce să muncească, pentru că altfel riscă să rămână fără serviciu şi se va încadra mai greu în muncă", a explicat Emil Boc.
Emil Boc: Lumea poate să fie liniştită şi poate să râdă în continuare de Emil Boc şi de alţi politicieni
Primul ministru a declarat că nu se va limita libertatea de exprimare a presei.
"Lumea poate să fie liniştită şi poate să râdă în continuare de Emil Boc şi de alţi politicieni pentru că actualul Guvern nu va limita şi nu are nimic nici cu pamfletul şi nici cu jurnaliştii sau realizatorii tv de emisiuni umoristice. Nu se vor bloca anchete jurnalistice şi nu se va îngrădi accesul la informaţie. Vom elimina acele ambiguităţi din coduri care au creat aceste dezbateri", a arătat Emil Boc.