MENIU

Emil Boc: Am adoptat principiile legii salarizării unice, iar raportul între salariul minim şi cel maxim, la stat, va fi de 1 la 15

Foto: pitesteanul.ro
Emil Boc: Am adoptat astăzi principiile legii salarizării unice

"Astăzi am adoptat principiile legii salarizării unice, iar raportul între salariul minim şi cel maxim, la stat, va fi de 1 la 15. Mai mult, pentru unele categorii sociale vor avea loc creşteri accelerate ale salariiilor, mai ales a salariilor de la baza piramidei", a anunţat miercuri premierul României, Emil Boc.

"Conform noilor principii ale noii legi a salarizării, nu se vor tăia din salarii, dar vor fi majorate exponenţial salariiile mici ale bugetarilor", a anunţat Emil Boc.

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea în Parlament pentru Legea salarizării unice, astfel încât să se poată ajunge la aplicarea acesteia începând cu 1 ianuarie 2010.

Premierul a mai spus că salariile mari vor rămâne îngheţate. "Nu am discutat despre acest lucru şi nu vă pot confirma", a răspuns Boc, întrebat de un reporter în legătură cu informaţia publicată miercuri de NewsIn, potrivit căreia salariile care depăşesc leafa preşedintelui ar urma să fie menţinute la acelaşi nivel până în 2015.

"Va rezulta exact acest raport după realizarea acestei Legi. Noi am adoptat principiile astăzi, vom vedea după ce se va realiza echivalarea diverselor profesii şi corespondenţa lor în ierarhia funcţiilor plătite din bani publici care va fi acest ecart, această diferenţă între cea mai bine plătită (funcţie n.r.) şi cea care se află la baza piramidei. Dorinţa noastră este ca în trei ani, acest orizont, de la 1 la 70 sau chiar de 1 la 100 să se reducă la 1 la 15", a adăugat premierul, la finalul şedinţei de guvern în care s-au stabilit principiile Legii salarizării unice.

Legea de salarizare unitară  a lansat o serie de dispute în cadrul sindicatelor. 

Astfel, un medic primar de clinică va câştiga cât un conferenţiar universitar, un căpitan de armată, un consilier superior în minister şi un artist liric de operă. În prezent, între salariile acestora există diferenţe şi de 1.500 de lei.

O altă variantă aşează la acelaşi nivel profesorul cu gradul I, cu o vechime de cel mult 10 ani şi sublocotenentul, muzeograful şi famacistul.

Cele două variante sunt criticate de sindicaliştii din educaţie. Ei cer ca un conferenţiar universitar să fie echivalentul unui colonel din armată, iar profesorul de gradul I să fie egal cu un căpitan.

Mai multe articole despre:
guvern sindicate salarii premier Emil Boc majorări