MENIU

Emil Boc: Acordul cu FMI va fi aprobat în forma finală la începutul lunii mai

Foto: NewsIn
Premierul Emil Boc a declarat că acordul de împrumut cu FMI şi CE are un caracter preventiv
Gheorghe Pogea a declarat că întreprinderile care au capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar vor fi monitorizate

Acordul de împrumut al României va fi aprobat în formă finală de către Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) la începutul lunii mai, a declarat premierul Emil Boc, în urma şedinţei de guvern de joi. Ulterior, acordul urmează să fie supus ratificării Parlamentului din România, a mai spus Boc.

"Acordul de împrumut al României va fi aprobat în formă finală de către Comisia Europeană (CE) şi FMI la începutul lunii mai, în perioada 4 - 6 mai. Bordul FMI şi Ecofin din cadrul CE vor aproba forma finală a acestui acord de împrumut. După aceea, acordul de împrumut va fi supus ratificării Parlamentului României, potrivit procedurilor legale", a declarat Emil Boc.

Premierul a aminit că împrumutul total este în sumă de 19,95 miliarde euro

Din această sumă, 12,95 miliarde de euro provin de la FMI şi sunt direcţionaţi către Banca naţională a României (BNR) pentru susţinerea rezervelor valutare ale ţării.

Cele cinci miliarde de euro de la CE ajung la Ministerul Finanţelor  pentru susţinerea deficitului bugetar, a mai spus Boc, precizând că, în prezent, deficitul este concentrat pe investiţii.

Un miliard de euro de la Banca Mondială va fi redirecţionat tot în vederea susţinerii deficitului bugetar, un alt miliard de euro de la BERD va fi pus la dispoziţia băncilor pentru sistemul bancar, în vederea acordării de credite.

"Cu alte cuvinte, suntem în linie dreaptă în privinţa finalizării acordului de împrumut", a concluzionat premierul.  

Boc a precizat că acordul de împrumut are un caracter preventiv pentru a limita efectele negative ale crizei economice în România.

Acordul de finanţare ar urma să ajute la relansarea creditării şi permită guvernului să asigure plata salariilor şi pensiilor. De asemenea, finanţarea ar urma să creeze condiţiile ca economia să se relanseze, să apară noi locuri de muncă şi să dispară cât mai puţine din cele existente, a subliniat Boc.

Premierul a amintit şi condiţiile acordului, prima constând în rectificarea bugetară deja aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă şi care a ajustat bugetul cu 1,1 din produsul intern brut (PIB). "Prin rectificare am găsit soluţii pentru a nu afecta salariile şi pensiile românilor", a afirmat Boc.

De asemenea, în cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizării unice în sistemul bugetar, Legea responsabilităţii fiscale şi cea legată de reforma sistemului de pensii.

"Cu sau fără acordul cu FMI, oricum aceste legi erau absolut necesare pentru România", a mai spus Boc.

Gheorghe Pogea: Întreprinderile care au capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar vor fi supuse monitorizării

"Avem un angajament de respectare a unor ţinte de deficit", a spus, la rândul său, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, care a precizat că acest deficit ar reprezenta 4,6% din PIB.

Pogea a declarat că întreprinderile care au capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar vor fi supuse monitorizării. Scopul acestei monitorizări este îmbunătăţirea performanţelor acestor întreprinderi. 

"Una dintre condiţiile pe care le-am agreat cu Fondul în legătură cu aceste companii este că, şi acolo, majorarea salariilor pentru companiile de stat acre vor înregistra profit va trebui să fie în strânsă legătură cu creşterea productivităţii muncii", a adăugat ministrul Finanţelor.

 

Citeşte şi: "Guvernul a primit acceptul oficial al FMI privind creditul extern pe care l-a solicitat"

 

Mai multe articole despre:
Emil Boc FMI acord împrumut