MENIU

Emil Boc a fost desemnat de Traian Băsescu pentru funcţia de premier

Emil Boc a fost desemnat pentru funcţia de prim-ministru
Băsescu: Este nevoie de un guvern cu deplină capacitate de exerciţiu

Emil Boc a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de premier. Preşedintele Băsescu a explicat că a decis să accepte propunerea PD-L pentru postul de premier, Emil Boc, şi să nu mai prelungească discuţiile cu partidele pe subiectul şefului Executivului deoarece România are nevoie urgentă de un Guvern pentru a asigura primirea tranşelor de la FMI.

Emil Boc este a treia nominalizare de premier de la începutul crizei politice în România şi din momentul neacordării votului de încredere pentru Guvernul Boc II în Parlament.

Şeful statului a spus că a constatat, în urma consultărilor avute miercuri la Palatul Cotroceni, că unele partide încă nu au ieşit din atmosfera de campanie, altele au probleme interne, explicând că în aceste condiţii s-a văzut nevoit să adopte o soluţie care poate asigura rezolvarea priorităţii zero a României, aceea de a avea un Guvern. \"Dată fiind relitatea politică, mă văd nevoit să adopt o soluţie pe care o pot asigura în momentul de faţă, în aşa fel încât România să rezolve prioritatea zero, şi anume nevoia de a avea un guvern\", a spus Traian Băsescu, după anunţarea premierului. \"Din acest motiv am luat în consideraţie propunerea PD-L şi am emis decretul de desemnare în funcţia de prim-ministru a domnului Emil Boc. Este un om dedicat serviciului public, un om al dialogului, care şi-a făcut datoria şi care şi-a asumat responsabilitatea implementării unor soluţii extrem de dificile, cum a fost acordul de finanţare cu Banca Mondială, FMI şi Uniunea Europeană\", a continuat preşedintele, care a ţinut să atragă atenţia că formarea Guvernului este responsabilitatea lui Emil Boc. \"În rest\", spune Băsescu, \"este o problemă a partidelor şi şi-o asumă\".

\"În ceea ce mă priveşte\", a punctat Băsescu, \"am solicitat premierului să mă consulte strict asupra miniştilor care fac parte şi din CSAT.

Potrivit preşedintelui, programul premierului este foarte strâns, în condiţiile în care, pe 23 decembrie trebuie să avem un Guvern în funcţiune. Guvernul trebuie să depună bugetul la Parlament până la sfârşitul anului, pentru ca pe 4-5 ianuarie Parlamentul să înceapă examinarea bugetului de stat urmând ca, pe 16 ianuarie, bugetul să fie aprobat, în condiţiile în care, spune preşedintele, România poate solicita prezenţa echipei FMI numai în momentul în care are bugetul aprobat.

\"Este un program extrem de dificil, care implică şi voinţa Parlamentului. Nu pot impune Parlamentului ce program să facă, dar fac public faptul că avem şanse să redresăm finanţarea pentru România dacă toţi facem un efort necesar\", a punctat şeful statului.

\"Cred că echipa poate să termine evaluarea între 20 şi 27 ianuarie pentru ca documentul pentru board-ul Fondului să fie pregătit. După ce documentul va fi aprobat în şedinţa din 12 sau din 15 februarie, pe 17 februarie am putea primi a treia tranşă de împrumut, 1,5 milioarde euro, şi cea de-a patra, 830 de milioane de euro. Din suma totală, jumătate merge la BNR, jumătate la Ministerul Finanţelor pentru susţinerea deficitului bugetar\", a explicat Băsescu.

Mai mult, spune preşedintele, nevoile de finanţare nu permit nicun fel de întârziere, motiv pentru care perioada de tatonări şi de discuţii între partide în vederea găsirii unei formule de guvernare mai ample a fost prelungită.

\"Ca atare, astăzi am avut o discuţie cu premierul Emil Boc. L-am informat că este, din punctul meu de vedere, soluţia pentru formarea unui nou Cabinet şi i-am cerut acceptul pentru desemnare. În acelaşi timp, am discutat acest program care a fost convenit în cursul zilei de ieri şi definitivat aseară, în discuţiile cu Fondul. Sper ca Parlamentul să dea un răspuns pozitiv acestor urgenţe pe care le avem\", a încheiat Traian Băsescu.

Pe 15 octrombrie, Traian Băsescu l-a desemant pre Lucian Croitoru să formeze guvernul. Numai că parlamentarii au respins echipa guvernamentală propusă de acesta.

Al doilea premier desemnat de preşedintele Băsescu a fost democrat-liberalul Liviu Negoiţă. Pe data de 9 noiembrie, Negoiţă a transmis Parlamentului lista cu membrii Cabinetului. Acest guvern însă nu a apucat să mai fie votat în Parlament. Miercuri, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă, şi-a depus mandatul de premier. \"Am considerat că ne aflăm într-o altă realitate politică după alegerile prezidenţiale\", a spus Negoiţă.

Şeful statului a anunţat miercuri la Cotroceni că doreşte un guvern \"sigur, angajat să ducă la capăt şi angajamentele internaţionale, dar şi punerea în practică a angajamentelor făcute în campanie, având PD-L în spate\".

Următoarele două zile vor fi dedicate negocierilor, depunerea, cel târziu sâmbătă, a listei de miniştri la Parlament şi începerea audierilor luni, astfel încât, până la mijlocul săptămânii viitoare, Cabinetul să fie votat în Parlament.