MENIU

Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a încep, miercuri, tezele cu subiect unic

Foto: wordpress.com

Aproximativ 430.000 de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a se pregătesc pentru susţinerea tezelor cu subiect unic din semestrul al II-lea, miercuriurmând să aibă loc prima probă, cea la limba maternă. Examenele care vor începe săptămâna viitoare sunt ameninţate de boicotul profesorilor.

La prima probă, cea de miercuri, 29 aprilie, urmează să participe circa 25.000 de elevi. Proba de limba şi literatura română este programată pe 5 mai, pe 13 mai ar trebui să aibă loc examenul la matematică, iar elevii claselor a clasele a VIII-a vor avea de susţinut şi un examen la alegere, la istorie sau geografie, pe 4 iunie.  

Media obţinută la tezele cu subiect unic este importantă la admiterea la liceu. Astfel, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei elevii vor fi admişi la liceu fără examen, ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50% din nota finală, şi de media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are tot o pondere de 50%.

Pe de altă parte, vineri, 1 mai, va fi făcută publică oferta de şcolarizare în învăţământul postgimnazial şi va fi tipărită broşura care cuprinde informaţiile despre admitere la liceu, iar şcolile vor începe realizarea bazelor de date cu datele personale ale elevilor. Pentru admiterea din acest an sunt disponibile, pentru învăţământul liceal, 221.000 locuri, cu 72.000 mai mult decât în anul şcolar 2008-2009, locuri provenite din desfiinţarea şcolilor de arte şi meserii.

Acesta ar putea fi ultimul an în care se susţin teze unice, pentru că, din anul şcolar viitor, ministrul Educaţei, Ecaterina Andronescu, doreşte să treacă la o nouă modalitate de admitere în liceu şi la un examen de bacalaureat cu mai puţine probe.

Majoritatea cadrelor didactice sunt de acord cu renunţarea la tezele cu subiect unic. Peste 66% dintre profesori cred că rezultatele de la tezele unice, care se iau în calcul la admiterea în liceu, nu reflectă pregătirea elevilor, pentru că există multe nereguli la supravegherea examenului şi la corectarea lucrărilor, potrivit un sondaj al companiei de soft educaţional Intuitext.