Educaţia în Romania 2008: Violenţă, copii otrăviţi cu antigel, un ministru expert în gafe şi sute de şcoli în paragină
Violenţă, sex, elevi intoxicaţi pe paturile de spital şi şcoli fără căldură şi apă potabilă. Cam aşa ar putea fi rezumate ‘’progresele’’ educaţiei din România în anul ce se încheie. Anul 2008 a fost pentru educatia din Romania un an al violentei, un an în care profesorii şi-au dovedit veleităţile de actori în filme sexy postate pe internet, dar şi un an în care mii de elevi au fost \"teleportaţi\" cu ani în urmă, înaintea civilizaţiei, în şcoli fără căldură sau apă potabilă.
Situaţia gravă din învăţământul românesc a fost prezentată şi într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, raport ce a cuprins 37 de ţări. Potrivit documentului, România se află pe unul din primele locuri la capitolul violenţă în şcoli. Mai bine de jumătate dintre profesori raportează acte de huliganism la orele lor sau au nevoie de protecţie pentru securitatea lor şi a altor elevi.
De fapt, în acest an, bătăile între elevi au devenit o nouă formă de distracţie. În cele mai multe filme postate pe internet pumnii, palmele şi picioarele ce se împart între elevi, sunt completate pe fundal de râsete, instrucţiuni de folosire a pumnilor, dar şi de noi instigări la violenţă din partea colegilor.
La un liceu din Targu Mureş, doi elevi au fost surprinşi când se băteau în curtea şcolii, fara ca cineva sa intervina. De asemenea, în alt oraş din ţară, în timpul unei ore un elev s-a repezit spre tablă şi a spart-o cu capul, în timp ce în Târgovişte, un elev de 13 ani a fost bătut şi agresat sexual de doi tineri de 12 şi 14 ani (video). De asemenea, la o şcoală din judeţul Suceava, elevii nesupravegheaţi de un cadru didactic, s-au lovit cu pumnii şi picioarele şi s-au îmbrâncit, antrenându-se unul pe altul la bătaie. (video) La începutul acestui an, două eleve de la Colegiul Energetic din sectorul 5 al Capitalei, s-au luat la bătaie şi nimeni din jur nu a intervenit să le despartă (video). Acum câteva săptămâni o adolescentă din Medgidia a fost bătută crunt de şapte colege pentru că i-a vorbit urât unei alte eleve care a ripostat.
Cadrele didactice, victimele preferate ale elevilor ‘’cool’’
Atunci când agresarea colegilor de aceeaşi vârstă nu mai are niciun farmec, elevii caută noi provocări. Victimele preferate în aceste situaţii sunt chiar profesorii lor. Astfel, la începutul acestui an, o profesoară de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară Botoşani a fost bătută chiar în timpul orelor de curs, de un elev de clasa a XI-a pe care ‘’îndrăznise’’ să îl lase corigent.
Cadrele didactice nu sunt însă doar victime ale violenţei în şcoli. La începutul acestui an şcolar, cinci profesori au fost daţi afară din învăţământ din cauză că, în anul şcolar trecut, şi-au bătut elevii în timpul orelor. Elena Stan, profesoara de geografie la o şcoală din Bucureşti, a jignit o elevă care îi aduse o floare, numind-o ‘’handicapată’’, după care a lovit-o cu catalogul, a izbit-o cu capul de perete şi de dulapul din clasă.
Sexul - noua disciplină predată şi ‘’practicată’’ în şcolile din România de profesori
În 2008, cadrele didactice au decis din proprie iniţiativă să adauge o nouă disciplină în curricula şcolară : educaţia sexuală practică. Mai experimentaţi decât discipolii lor, câţiva profesori s-au gândit că exemplul personal este cea mai bună tehnică de învăţare. Instrumentele preferate în predarea noii discipline au fost camerele video şi foto.
Astfel, o tânără profesoară de franceză din Zalău, a apărut pe internet în mai multe filmuleţe făcute în timp ce întreţinea relaţii intime cu soţul ei (vezi GALERIE FOTO). O altă profesoară, de această dată de engleză, de la Colegiul I.L. Caragiale din Bucureşti a apărut pe internet în ipostaze provocatoare (FOTO). Noua tehnică de predare este adoptată şi la nivel mai înalt, la universitate.
Şcoala dăunează grav sănătăţii
În şcolile din România se poate întâmpla aproape orice. În luna noiembrie a acestui an cinci copii care au fost la un pas de moarte pentru că au băut apă cu antigel, de la un robinet al şcolii la care învăţau. Apa \'\'potabilă\'\' nu a fost singura sursă de intoxicaţii printre elevi. Astfel, în această lună noua elevi şi studenţi de la Liceul şi Seminarul Greco-Catolic din Oradea au fost internaţi la Clinica de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean cu intoxicaţie alimentară, după ce au mâncat la cantina liceului. De asemenea, şase elevi din judeţul Buzău au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară, după ce au băut din laptele primit la şcoală.Tot în acest an, 22 de elevi din Bârlad au fost internaţi în spital, în urma intoxicării cu o substanţă necunoscută.
Alimentaţia de la şcoală nu este şi singura cauză de îmbolnăvire a elevilor. La începutul acestui an şcolar doar o treime dintre unităţile de învăţământ din România primiseră autorizaţie de funcţionare. În zeci sau chiar sute de şcoli din ţară, copiii au îngheţat în sălile de clasă din cauză că nu au avut căldură. Unii părinţi au refuzat chiar să îşi trimită copii la şcoală, de teamă să nu se îmbolnăvească. În satul Zizin din judeţul Braşov, 400 de copii au tremurat de frig în clase săptămâni la rând pentru că Primăria nu s-a deranjat să monteze centrala termică. La şcoala din Lipova, judeţul Arad, plouă în clase, în timp ce elevii de la Şcoala numărul 189 din Capitală au învăţat mai bine de două săptămâni în frig şi întuneric. La o şcoală din judeţul Prahova zeci de elevi au fost nevoiţi să înveţe timp de două luni într-o clădire care nu beneficia de căldură sau apă pot
Cristian Adomniţei este demis de la conducerea Ministerului Eduucaţiei şi înlocuit cu Anton Anton
La începutul lunii octombrie, ministrul Cristian Adomniţei este demis de Călin Popescu Tăriceanu pentru fraternizare secretă cu PSD, în cazul legii majorării salariilor profesorilor cu 50%, după ce, ministrul Adomniţei a votat în Parlament, în favoarea legii. Mai exact, premierul l-a acuzat pe Adomniţei că nu a susţinut "îndeajuns" punctul de vedere al Guvernului, Executivul nefiind de acord majorarea salariilor profesorilor.
Tăriceanu a respins atunci ipoteza lansată de ziarişti,
potrivit căreia Adomniţei a fost demis pentru că a folosit un elicopter
al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria nuntă.
După an petrecut la cârma ministerului Educaţiei, Cristian Adomniţei s-a remarcat mai puţin ca reformator al sistemului de învăţământ şi mai degrabă ca maestru al gafelor. Cristian Adomniţei a fost înlocuit la şefia Ministerului educaţiei de fostul coleg de catedră al premierului, Anton Anton.