MENIU

Editorialistul Lucian Croitoru susţine reducerea cheltuielilor publice cu salarii şi pensii şi se opunea creşterii impozitelor

Foto: capital.ro

Comentator până săptămâna trecută al cotidianului Business Standard, premierul desemnat al României s-a declarat în articolele sale un susţinător al reformei educaţiei. Croitoru susţine reducerea cheltuielilor publice cu salariile şi pensiile, dar se opune creşterii impozitelor.

"Semnele bune apărute pe plan mondial se vor reflecta relativ rapid şi în reluarea creşterii economice în România", afirma noul premier desemnat, Lucian Croitoru, într-un comentariu publicat în Bussines Standard

"Nu văd vreun motiv serios pentru care canalele prin care criza internaţională a afectat România - comerţul, finanţarea externă, încrederea şi cursul de schimb - să nu funcţioneze simetric. Criza a venit pe aceste canale grăbind ajustarea dezechilibrelor cu ceva mai mult de un an, dacă ţinem cont că scăderea economiei noastre a apărut cu întârziere de mai bine de un an de la declanşarea crizei financiare internaţionale. Simetric, economia mondială va influenţa economia României pe aceleaşi canale, grăbind, de data aceasta, reluarea creşterii economice", scria Lucian Croitoru.

În urmă cu patru luni, Croitoru pleda pentru restructurarea cheltuielilor publice cu salariile, pensiile, care în opinia sa au crescut exagerat în 2008 şi se declara împotriva vocilor care cer creşterea impozitării. "Prioritatea rămâne reforma cheltuielilor, aşa cum este cuprinsă în programul Guvernului. Reformele referitoare la salarii, la pensii şi la responsabilitatea fiscală sunt şi urgente, şi dificile. Ele trebuie să primească toată atenţia, nu eventuala creştere a impozitelor".

Opiniile lui Croitoru sunt cu atât mai relevante cu cât în ultima vreme au apărut speculaţii conform cărora Guvernul Boc avea în vedere creşterea TVA pentru anul viitor. Există zvonuri potrivit cărora însuşi preşedintele Traian Băsescu ar fi declarat în spatele uşilor închise, în  cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, că ar prefera creşterea TVA în locul majorării cotei unice de impozitare.

Tot Lucian Croitoru avertiza în articolele sale că "Guvernul trebuie să se concentreze pe măsuri ale căror efecte se vor vedea în reluarea sustenabilă a creşterii economice. De exemplu, creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor structurale europene. Criza actuală nu trebuie să reducă această preocupare. De asemenea, trebuie reformat învăţământul, care este departe de a asigura calitatea necesară a capitalului uman".

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru funcţia de prim-ministru al României. Croitoru are 10 zile la dispoziţie să-şi aleagă echipa guvernamentală şi s-o prezinte Parlamentului.