MENIU

Ecuaţia extinderii: Croaţia - la un pas de UE, Turcia - tot mai departe

Foto: bloombiz.ro

Raportul Comisiei Europene privind extinderea a invitat Macedonia la negocieri, a oferit Croaţiei speranţe pentru o aderare chiar în 2010, însă a criticat Turcia pentru nerespectarea drepturilor fundamentale şi pentru amenzile uriaşe aplicate trustului de presă privat Dogan Yayin Holding.

Comisia Europeană a recomandat miercuri deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia, care a obţinut statutul de ţară candidată la UE în decembrie 2005. "Ţinând cont de progresele constatate, Comisia a decis să recomande deschiderea negocierilor cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei", arată un raport al executivului european privind progresele ţărilor aspirante la statutul de candidate la Uniunea Europeană, citat de NewsIn. Raportul precizează că Macedonia trebuie să adopte legile privind finanţarea partidelor politice şi funcţionarea Parlamentului şi a administraţiei publice.

Raportul publicat de Comisia Europeană dă mari speranţe şi Croaţiei, care ar putea deveni membră UE în 2010, dacă va aplica măsuri de combatere a corupţiei şi a crimei organizate. Parlamentul croat a început, miercuri, dezbaterile pentru modificarea Constituţiei, necesare finalizării procesului de aderare. Pe lângă prevederile privind preeminenţa legislaţiei comunitare, amendamentele vor uşura procedura de trimitere a misiunilor militare în străinătate.

Turcia, a treia ţară care se află în negocieri de aderare la UE, a primit un raport care critică nerespectarea drepturilor fundamentale, în special atingerile la adresa libertăţii presei şi a egalităţii între sexe, care continuă să reprezinte "o provocare majoră" în Turcia. Comisia critică în special amenzile uriaşe aplicate anul acesta trustului de presă privat Dogan Yayin Holding (DYH), pentru neplata impozitelor.

Citeşte mai mult pe cotidianul.ro.

Mai multe articole despre:
UE Turcia extindere Croaţia Macedonia candidate