MENIU

Economisirea creşte în UE, iar investiţiile scad, arată ultimele date ale Eurostat

Foto: puppetgov.com

Rata economisirii brute a populaţiei din Uniunea Europeană (UE) a urcat în ultimul trimestru din 2008 cu 1,4% faţă de trimestrul anterior, la 12,2%, în timp ce investiţiile brute ale companiilor au coborât cu 1%l în acelaşi interval, la 22,8%, arată Eurostat.

Datele biroului european de statistică mai arată că în ultimul trimestru al anului trecut rata economisirii brute în cadrul familiilor din UE a fost superioară şi ratei de economisire din acelaşi trimestru din 2007, de 10,7%, în timp ce rata investiţiilor brute realizate de companiile non-financiare din UE s-a diminuat cu 0,7% raportat la acelaşi trimestru din 2007.

În intervalul octombrie - decembrie 2008, nivelul investiţiilor făcute în gospodării a scăzut cu 0,7% faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2% faţă de acelaşi interval din 2007. În zona euro, rata economiilor brute ale populaţiei a fost în al trimestrul al patrulea din 2008 în urcare cu 1% faţă de trimestrul anterior.

În ce priveşte investiţiile realizate în gospodării în zona euro, acestea s-au redus în ultimul trimestru din anul trecut cu 0,5% faţă de trimestrul precedent. Tendinţa de scădere a fost mai accentuată faţă de trimestrul al patrulea din 2007, când rata de investiţii a fost de 10,7%.