MENIU

Economia României se va contracta cu până la 4%, potrivit Moody's

Foto: blogcdn.com

Economia României se va contracta cu 2 până la 4% în acest an, iar deficitul bugetar ar putea ajunge la 5% din PIB, estimează analistul Moody's Kenneth Orchard, care subliniază că, "în condiţiile contracţiei economiei, reducerea chiar şi cu un punct procentual a deficitului bugetar este dificilă".

Agenţia de rating prognoza, încă de anul trecut, o uşoară contracţie a economiei României, însă actualele estimări arată scăderea cu 2 până la 4% în 2009. Anul viitor, Orchard estimează că economia României va stagna.

Pentru deficitul bugetar, estimarea Moody's este de 5% din PIB în acest an, pentru un nivel al cheltuielilor bugetare de 38,6% din PIB şi venituri prognozate la 33,5% din PIB.

"Având în vedere contracţia economiei, Guvernului îi va fi foarte greu să reducă deficitul bugetar, chiar şi cu un punct procentual. În cazul acordului cu FMI, este posibil ca, în documentele oficiale, guvernul să îşi asume o ţintă de 3% din PIB, dar aceasta poate să fie revizuită în sus pe parcursul anului", a spus economistul de la Moody's, pentru NewsIn.