MENIU

Duster nu a avut parte de o lansare propriu-zisă la salonul de la Geneva. VEZI FOTO

Foto: renault.com
Foto: renault.com

Primul concept car desenat de români nu a avut parte de o lansare propriu-zisă la salonul auto de la Geneva. Duster a fost expusă în standul Dacia, dar reprezentanţii companiei nu au susţinut o conferinţă de presă pentru prezentarea prototipului românesc.

Duster este primul concept car Dacia care va fi prezentat la cea de-a 79-a ediţie a Salonul Auto de la Geneva, desfăşurat în perioada 5 - 15 martie, a anunţat luni constructorul de automobile.

Crossover-ul Duster a fost proiectat de Renault Design Central Europe, din Bucureşti, în colaborarea cu Renault Design Technocentre din Guyancourt, Franţa. Autoturismul are o lungime de 4,25 metri, o lăţime de 1,64 metri, o înălţime de 1, 49 metri şi cântăreşte 1.300 de kilograme.

Motorul 1.5 dCi 105 (77 kW) este echipat cu un filtru de particule are un consum consum limitat la 5,3l/100 km, iar cantitatea de emisii este de numai 139g de CO2/km. Acesta poate atinge suta de kilometri în 9,6 secunde. Cutia de viteze este manuală, cu şase trepte.

"Duster, primul concept car al mărcii Dacia, este un crossover ingenios. Văzut din partea şoferului, Duster este un coupé sportiv. Văzut din partea pasagerului, Duster este un MPV (Multi Purpose Vehicle) având două uşi cu deschidere în sensuri contrare", se arată în comunicatul Dacia.

Dacia este o marcă nouă pe majoritatea pieţelor sale, cu excepţia Europei de Est. Gama Dacia numără în prezent cinci modele, din care trei vehicule de persoane (Dacia Sandero, Dacia Logan şi Dacia Logan MCV) şi două vehicule utilitare (Dacia Logan Van şi Dacia Logan Pick-Up).

În 2008, vânzările Dacia au crescut cu 11,7% în condiţiile în care pieţele auto au cunoscut o scădere de  5,7%. De la preluarea mărcii de către Grupul Renault în 1999 şi de la lansarea Logan în 2004, Dacia cunoaşte o creştere continuă a vânzărilor sale.

De la 96.300 unităţi comercializate în 2004 în 12 ţări, vânzările au atins în 2008 nivelul de 257.000 unităţi, livrate în aproape 50 de ţări.

Mai multe articole despre:
Dacia Geneva salon auto Duster concept car