MENIU

Durata Acordului interguvernamental Nabucco este de 50 de ani şi intră in vigoare după ratificare

Foto: NewsIn

Durata Acordului interguvernamental cu privire la proiectul Nabucco, semnat la Ankara, este de 50 de ani, acesta va intra în vigoare după ce toate statele membre îl vor ratifica, iar România, prinTransgaz, va finanţa proiectul cu aproximativ 417 milioane de euro, a declarat premierul Emil Boc.

"Intrarea în vigoare este legată de data ratificării de către statele membre a Acordului interguvernamental pe care l-am semnat. Din momentul în care toate statele membre vor ratifica acest Acord, practic el intră în vigoare", a declarat Boc la sosirea de la Ankara. Potrivit şefului Executivului, data începerii lucrărilor la gazoduct este anul 2011, iar data finalizării lucrărilor - 2014.

Potrivit lui Boc, realizarea gazoductului va fi finanţată 70% din credite contractate de compania Nabucco International, iar 30% din fondurile proprii ale companiilor naţionale participante la proiect. Companiile naţionale (Transgaz, în cazul României n.r.) ar urma să construiască şi să deţină porţiunea de conductă de pe teritoriul statului tranzitat, ceea ce va duce la înfiinţarea de noi locuri de muncă, potrivit lui Boc. "România, prin Transgaz, va asigura cota de finanţare, în jur de 417 milioane de euro, care va fi parte a Transgaz la proiectul Nabucco", a spus el.

Compania Internaţională Nabucco şi companiile naţionale vor demara demersurile pentru asigurarea finanţării, a mai spus şeful Executivului, precizând că la reuniunea de la Ankara au fost prezenţi şi reprezentanţi ai BEI şi BERD.

Gazoductul va avea o lungime de 3296 de kilometri, din care 460 de kilometri pe teritoriul României. 

Proiectul este în concurenţă cu South Stream, care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră legând Rusia de Bulgaria, de unde ar porni apoi o conducă spre nord-vest spre Austria şi una spre sud, spre Grecia şi Italia. 

Semnarea acordului pentru Nabucco oferă UE un avans în faţa Rusiei, comentează presa rusă.

"Este evident că Nabucco devansează considerabil South Stream, pentru că el beneficiază de o susţinere mare din partea a aproape întregii Europe. South Stream, opera Gazprom, nu se poate lăuda cu o astfel de susţinere", scrie Kommersant

Mai multe articole despre:
Transgaz Nabucco gazoduct southstream